This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

DSM in Delft

Top in voeding.
Aziatisch meisje eet boterham: moeder op de achtegrond

DSM Delft is het centrum voor biotechnologie van DSM. We werken met hernieuwbare materialen en micro-organismen zoals gisten, bacteriën en enzymen, om nieuwe en duurzame productieprocessen te ontwikkelen. Van oudsher worden er in Delft gist en gistextracten geproduceerd. Die gebruiken we als smaakstoffen in bijvoorbeeld soepen en sauzen. In de laboratoria worden met behulp van enzymen allerlei nieuwe producten ontwikkeld, zoals zoutvervangers en rijsmiddelen voor brood. In onze proefbakkerij en kaasmakerij worden die producten verder getest, en vervolgens door onze smaakpanels op smaak beoordeeld. Als de smaak goed bevonden is, gaat het als halffabrikaat naar een eindproducent die het in zijn producten verwerkt.

Moderne technologie

Het terrein wordt ontwikkeld tot een biotechnologiepark onder de naam Biotech Campus Delft, in samenwerking met TU Delft. Naast DSM en de huidige partners kunnen andere bedrijven en kennisinstituten in biotechnologie zich komen vestigen op het terrein. Daarvoor zijn infrastructuur, vergunningen en verschillende faciliteiten zoals afvalwaterzuivering en stoomopwekking beschikbaar. Zie ook www.biotechcampusdelft.nl

Op het terrein is DSM Sinochem Pharmaceuticals (joint venture DSM en Sinochem Pharmaceuticals) gevestigd met een van ’s werelds grootste fabrieken voor werkzame stoffen in duurzame antibiotica. Bijzonder aan deze fabriek is dat de producten worden geproduceerd met behulp van enzymen en niet met chemicaliën.

Onderzoek en ontwikkeling

In 2012 opende de proeffaciliteit Bioprocess Pilot Facility (BPF) zijn deuren als zelfstandige entiteit op het terrein. Bioprocess Pilot Facility (BPF) is een samenwerkingsverband van industriële partners, DSM, Corbion en kennisinstituten waaronder de TU Delft. De BPF richt zich op onderzoek en onderwijs ten behoeve van de volgende generatie biotechnologische processen. BPF is toegankelijk voor bedrijven, universiteiten en instituten die de mogelijkheden van opschaling van bioprocessen van laboratorium naar industriële productie willen onderzoeken. Processen op het gebied van voeding, farma en biochemicaliën, kunnen in de proeffaciliteit met gebruikmaking van geavanceerde apparatuur en productie-expertise worden opgeschaald. Het opschalingsonderzoek kan worden uitgevoerd op de volgende werkgebieden: voorbehandeling van biomassa, fermentatie en opwerking. Onderzocht wordt aan welke condities moet worden voldaan om het lab-proces naar een efficiënt productieproces te transformeren.

In de faciliteiten – Center for Fermention Innovation (CFI) en Center for Process Innovation (CPI) – biedt BPF diensten op maat aan, inclusief een team van ervaren specialisten. In maart 2015 opent BPF een nieuwe faciliteit die speciaal gericht is op onderzoek in voedingsingrediënten.

Businessgroepen

In Delft huisvest DSM de hoofdkantoren van de volgende activiteiten: