This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

DSM in Zwolle

Duurzaam innovatiehart.
Windmolen in strakke blauwe lucht

Bij DSM Resins in Zwolle werken 300 mensen aan de ontwikkeling en productie van kunstharsen en geavanceerde composietmaterialen. Het is een kennisrijke plek: dagelijks zijn 200 specialisten in onderzoek en ontwikkeling bezig met innovatie en duurzaamheid. Samen met de DSM vestiging in Waalwijk vormt DSM in Zwolle het innovatieve hart van alle DSM-activiteiten in harsen en composietmaterialen, wereldwijd.

Businessgroepen

Kunstharsen worden gebruikt in verf en in vezelversterkte materialen in gebouwen, auto’s, windmolens, boten, vliegtuigen, elektronica of huishoudelijke apparatuur. Coatings zijn nodig om oppervlakken te verfraaien of om ze te beschermen tegen corrosie en weersinvloeden. Zonder goede coatings zou de houdbaarheid van vele producten, gebouwen of transportmiddelen heel beperkt zijn. Daarnaast zorgt de toepassing van compositiematerialen ervoor dat producten veel lichter worden. Metaal of aluminium kunnen door die kunststoffen worden vervangen, in bruggen, boten, vliegtuigen of gebouwen. Lichtere materialen drukken binnen de transportwereld de energiekosten, maar ook de installatie van bijvoorbeeld een brug van composieten verloopt veel sneller en eenvoudiger dan die van een traditionele brug van staal.

Olympisch niveau

Een mooie ontwikkeling is die naar nieuwe toepassingen in sport. Nieuwe materialen en harsen maken het voor sporters als zeilers, skiërs, snowboarders of bobsleeërs mogelijk de lat steeds weer hoger te leggen. Rechts op deze pagina staan enkele voorbeelden van sportieve toepassingen. Enkele daarvan hebben Olympische medailles opgeleverd.

Innovatief groen

Behalve innovatief zijn onze harsen en materialen ook steeds duurzamer. We ontwikkelen 'groene' materialen en processen en zijn druk doende milieubelastende oplosmiddelen uit te bannen. Innovatie is een van de belangrijkste peilers van onze strategie, vooral omdat innovatie een stuwende kracht is achter duurzame vooruitgang. En dat is weer belangrijk voor onze klanten en voor ons. DSM Resins hoort bij de wereldleiders in kunstharsen en compositiematerialen. Dat willen we graag zo houden. Vandaar dat we zoveel aandacht geven aan innovatie en duurzaamheid.

Van laboratorium naar toepassing

Bij de drie op de locatie gevestigde business units draait het om polymeerchemie, formuleringsprocessen en het toepassen van de ontwikkelde harsen en composietmaterialen. Ook speelt chemische procestechnologie een rol, want die discipline onderzoekt hoe je een bepaald product het beste kunt maken. Bovendien is er een team van een tiental specialisten actief, waaronder toxicologen, die zich in het kader van (inter)nationale wetgeving met productregistratie bezighouden.

Diversiteit in mens en techniek

Bijna vijftien verschillende nationaliteiten chemici, procestechnologen, materiaalspecialisten en werktuigbouwkundigen werken aan kennis, technologie en producten die door de hele bedrijfskolom worden gebruikt. Dat betreft grondstoffen voor bepaalde soorten verf maar ook coatings die door de klanten zelf worden verwerkt. Een hoogstaand voorbeeld van die laatste categorie is de ruim 800 meter hoge wolkenkrabber Burj Khalifa in Dubai. Een uniek gebouw, ’s werelds hoogste, dat onder meer wordt beschermd tegen weersinvloeden door de harsen van DSM in Zwolle. AkzoNobel is wereldmarktleider in verf en een belangrijke klant van ons. Op vele fronten werken wij nauw samen met partners en eindklanten. Zo is Ikea een gewaardeerde klant die tevens de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten test.

Duurzaam verschil

DSM in Zwolle besteedt veel aandacht aan innovatie en duurzaamheid. Er is een duidelijke trend om conventionele coatings waar mogelijk te vervangen door duurzamere varianten. Zo worden harsen met schadelijke oplosmiddelen vervangen door coatings met een hoger vastestofgehalte, de zogeheten high solids coatings. Traditionele coatings kunnen om diverse redenen niet altijd meteen vervangen worden door producten op basis van herwinbare grondstoffen, bijvoorbeeld uit planten of afval. Toch zal de verduurzaming van het portfolio zeker doorgang vinden. DSM produceert al harsen, bijvoorbeeld Palapreg-Eco, die voor meer dan 50% uit herwinbare grondstoffen bestaan.

Mondiaal

DSM in Zwolle vormt samen met de activiteiten in Waalwijk het mondiale innovatiecentrum voor DSM in kunstharsen en composietmaterialen. Ruim 90% van alle product- en technologievernieuwing wordt op deze beide locaties gerealiseerd. Overigens zal in 2011 ook een nieuw onderzoekscentrum voor alle business units van DSM Resins worden geopend in China.

Links & Downloads