This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

Chemelot

Chemelot in Sittard-Geleen is een broedplaats voor vernieuwing en samenwerking.
Sittard

Chemelot wil met name haar unieke kwaliteit - de combinatie van onderzoek en ontwikkeling (R&D) op de campus met industriƫle productie op het industriepark - verder uitbouwen. Op de site is voor nieuwe chemische bedrijven nog voldoende ruimte. De campus groeit nu harder dan verwacht en zal zodanig doorgroeien dat in 2023 op het huidige Chemelot terrein geen ruimte meer is. Verdere uitbreiding van de campus in noordelijke richting lijkt dan de meest logische mogelijkheid.

Chemelot is, onder meer door de koepelvergunning, een zeer aantrekkelijk bedrijventerrein voor nieuwkomers. Belangrijk is dat de groei van Chemelot maatschappelijk verantwoord zal gebeuren. Een voorbeeld is de geplande aanleg van Het Groene Net waardoor de omgeving straks profiteert van de restwarmte die op Chemelot vrijkomt. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan. De duurzaamheidstransitie van Chemelot is essentieel, wil het complex zich ook over tien jaar kunnen meten met de concurrenten in de wereld. Chemie betekent verbinden en dat is precies wat Chemelot nastreeft; een verdere verankering en verbinding met haar directe omgeving, met Zuid-Limburg, met de rest van Nederland en Europa.

Chemelot is een economische motor van Limburg en Nederland. Het bestaat uit het zogeheten Chemelot Industrial Park met bijna honderdvijftig instellingen en bedrijven waaronder multinationals als Arlanxeo, AnQore, DSM, Fibrant, OCI Nitrogen en Sabic. Daarnaast behoort Brightlands Chemelot Campus tot de locatie, sterk verbonden met de Brightlands campussen in Maastricht, Heerlen en Venlo. Als de plannen worden verwezenlijkt groeit de directe werkgelegenheid op Chemelot naar meer dan 10.000 mensen in 2025. Op dit moment werken ruim 6000 mensen op het Industrial Park en nog eens 1700 op de campus en herbergt Chemelot 600 studenten.

De visie Chemelot 2025 benadrukt ook het belang van een verbeterde infrastructuur rondom Chemelot. Het terrein ligt pal aan het Europees wegennet A2/E35 (Amsterdam-Rome) en beschikt over een eigen haven en railterminal. Daarnaast is Chemelot aangesloten op pijpleidingen voor grondstoffen als nafta en ethyleen met de havens van Antwerpen, Rotterdam en het Rijn-Roergebied. Om de groei mogelijk te maken is de bereikbaarheid van het terrein van groot belang. Onder meer door een zuidelijke spooraansluiting en een betere ontsluiting van Chemelot naar de A2. Een verdere scheiding van goederen- en personenvervoer maakt het terrein niet alleen veiliger maar ook beter bereikbaar.