This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

Kunst die een impact maakt

Feike Sijbesma bewondert het werk van Claudy Jongstra: "Wat is de wereld toch mooi, nietwaar? Er is altijd iets nieuws dat ons verrast en we leren voortdurend om dingen op een nieuwe manier te zien.  Daarom heb ik zoveel bewondering voor het werk van Claudy Jongstra. Ze durft dingen anders te doen en is niet bang om een impact te maken met haar werk en activiteiten.  

Claudy houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met het ontwerp en de productie van grote textiele kunstwerken. Ze ontwerpt schitterende creaties die ze zelf op duurzame wijze produceert. De speciale wol die ze hiervoor gebruikt is afkomstig van haar eigen schapen en de verf komt uit veelal 'vergeten' bloemen en planten die ze zelf kweekt. De afgelopen jaren is ze uitgegroeid tot een soort fenomeen op het gebied van duurzame kunst.

Maar ze doet meer. Met haar initiatieven wil ze een impact maken op de maatschappij en de wereld om haar heen. Ze wil een bijdrage leveren aan een betere toekomst door kunst te koppelen aan duurzaamheid, voedsel, landbouw en onderwijs.

Ik hoop dat het werk van Claudy je inspireert en laat nadenken over wat je zelf kunt doen om een impact te maken op de wereld om je heen."

Feike Sijbesma is als CEO van Koninklijke DSM beschermheer van Claudy Jongstra.

Flower Portraits van Claudy Jongstra

Net na de zomer van 2016 nam Claudy Jongstra tijd voor het maken van een serie autonome 'schilderijen', Flower Portraits, geïnspireerd door de radicale uitvergrote bloem-schilderijen van Georgia O'Keeffe. Temidden van het creëren van zeer grote vrijwel monochrome wand-installaties, laat Jongstra in de Flower Portraits de stralende kleuren van de bloembladeren vanuit het hart het beeld uit spatten. Deze krachtige uitbarstingen van creativiteit laten de eeuwige schoonheid zien van natuurlijke pigmenten als indigo, cochenille, kamille, dahlia, meekrap, wouw en walnoot op het altijd mooie wol, linnen en zijde. Haar Bloemportretten zijn tentoongesteld in het Hoofdkantoor van DSM tot eind april. 

De internationaal bekende Nederlandse kunstenaar Claudy Jongstra heeft de afgelopen 20 jaar een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van intuïtieve landschappen, waarin kleur en textuur een belangrijke rol spelen. Deze veelal monumentale murals en sculpturale installaties, deels specifiek voor een plek ontworpen, zijn sterk verbonden met hun omgeving en komen voort uit een opmerkelijke, experimentele beroepspraktijk. Claudy Jongstra heeft door de jaren heen een uiterst persoonlijk en expressief idioom ontwikkeld zowel door het toepassen van een verrassend scala aan natuurlijke materialen als haar niet ophoudende fascinatie met vilt-technieken. Deze voor haar zo kenmerkende benadering en de gelaagde opbouw van intense kleuren geven tevens een adembenemend onderzoek prijs naar het mysterie van natuurlijke verfplanten en pigmenten. Jongstra's werkproces is diep geworteld in de omgeving waar zij werkt en zij is nauw verbonden met de mensen om haar heen. Ecologische waarden staan centraal in Jongstra's denken en doen met duurzaamheid als een leidend principe vanaf het begin, en volledige toewijding aan het welvaren en voortbestaan van het Friese landschap. Het werk van Claudy Jongstra maakt deel uit van de DSM Art Collection. 

www.claudyjongstra.com