This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

Natuur en wetenschap versmelten bij David Czupryn

David Czupryn begon zijn carrière als beeldhouwer, maar besloot op een gegeven moment om al zijn sculpturen in een opslag te doen en zich volledig te richten op de schilderkunst. Maandenlang bestudeerde en oefende hij verschillende schildertechnieken, met bijzondere aandacht voor trompe-l'oeil. Nadat hij in 2012 een laatgotische grisaille van een beeldhouwwerk had gezien, vond er een kentering plaats in zijn werk. Hij haalde zijn oude sculpturen uit de opslag en begon ze als schilderijen af te beelden.

Zijn technische beheersing is nagenoeg perfect: de lagen die hij gebruikt zijn zeer zorgvuldig uitgevoerd en de penseelstreken vrijwel onzichtbaar. Op zich zijn de schilderijen van Czupryn redelijk vlak te noemen, maar tegelijkertijd geven ze de toeschouwer een bijna tastbare indruk van de diepte en kwaliteit van de afgebeelde materialen. Daarnaast speelt de synthese tussen natuur en kunstmatig geproduceerde materialen een belangrijke rol in het werk van deze kunstenaar.

In zijn surrealistische schilderijen creëert David Czupryn een droomachtige wereld die bewoond wordt door mensachtige hybriden; een wereld die is opgebouwd uit materialen die zich bevinden op het raakvlak tussen de natuur, kunstmatig gefabriceerde polymeren en de grenzeloze kracht van de verbeelding. Door de combinatie van hybride materialen en organismen laat Czupryn de natuur en wetenschap met elkaar versmelten. Deze twee elementen vormen als het ware de grondstoffen van een fictief universum dat, door middel van zijn verontrustende hyperrealisme, de toeschouwer ervan wil overtuigen dat het ook in de werkelijkheid zou kunnen bestaan. Deze verwarring is, overigens, zeer begrijpelijk: in het dagelijkse leven worden we allemaal omgeven door materialen die de natuur nabootsen, terwijl de natuur in toenemende mate gemanipuleerd wordt naar het ideaalbeeld van artificiële perfectie. 

David Czupryn (geb. 1983) is een Duitse kunstenaar die onlangs is afgestudeerd aan de Düsseldorf Kunstakademie (2007 – 2015). Hijj woont en werkt in Düsseldorf.

Mellow Pupil is een onderdeel van de DSM Art Collection. Op het schilderij is een mensachtige figuur afgebeeld die middenin een groene ruimte zweeft. Wat deze figuur aan het doen is blijft onduidelijk, maar de toeschouwer krijgt de indruk dat hij of zij getuige is van iets dat, op een vreemde manier, zeer vertrouwd is.