This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

Paul Kooiker - History X

Paul Kooiker werkt al jaren onderscheidend met fotografisch werk dat buiten alle tradities treedt. Kooiker, die eerder een installatie-kunstenaar  is dan fotograaf ‘pur sang’, presenteert een reeks nieuwe werken waarin zijn bijzondere artistieke positie tot uitdrukking komt. Zijn presentatie bij DSM draagt de titel ‘History X’.

Zes werken uit deze serie waren recent te zien in het Amsterdams Museum ’t Schip. Daar stelde de beroemde fotograaf Anton Corbijn een mooie groepstentoonstelling samen over ambachtelijkheid en experiment in de fotografie.

Alle werken in de DSM tentoonstelling gaan uit van dezelfde foto die Paul Kooiker maakte in Japan, een vrouw met haar rug en billen naar ons toe. Steeds draait het om één enkele houding: die van een vrouw, zittend in een klassieke pin-up pose, met de rug naar de camera gedraaid. Ze houdt een arm omhoog en leunt tegen een luxaflex, haar kapsel waaiert uit in een krul. Na eindeloze bewerkingen in de computer ontstaan er beelden waarin verwijzingen naar de kunstgeschiedenis - ‘Le Violond’Ingres’ van Man Ray of de nog altijd met raadselen omhulde realistische naakten van Picabia - samenkomen met beelden uit de wereld van de pin-up. De foto’s die zo ontstaan zijn schilderachtige, kleurrijke beelden die lijken op uitbundige zeefdrukken.

Kooiker is nooit uit op het perfecte fotografische beeld. Zijn werk ontstaat in feite altijd in de postproductie, in de selectie en manipulatie van zijn beelden. In het geval van ‘History X’ stapelt hij de ene laag na de andere op het oorspronkelijke beeld totdat er één nieuw beeld van de oerpose ontstaat. De computer geeft de melding ‘History X’, omdat de keuzes die de kunstenaar in het werkproces gemaakt heeft, niet meer te herleiden zijn. X staat voor het mysterie en de zoektocht naar het ultieme beeld van een pose, een queeste die bij voorbaat gedoemd is te mislukken. ‘History X’ rekt de grenzen van de fotografie op: met werk dat de vrijheid van het experiment reflecteert, waarin de ironie op de loer ligt, dat sexy is, dat een gevoel van herkenning oproept en tegelijkertijd niet te labelen is.

Paul Kooiker (Rotterdam, 1964) studeerde in 1986 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Van 1990 tot 1992 was hij resident aan de Rijksakademie in Amsterdam. In 1996 won hij de Prix de Rome Photography en in 2009 de A. Ronald Holst Award. Het werk van Paul Kooiker werd getoond in vele solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder het Fotomuseum in Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), FOAM (Amsterdam), het HeXiangning Art Museum (Shenzhen, China), MMoMA, Moskou (Rusland), Istanbul Modern (Istanbul, Turkije). Zijn werk maakt deel uit van internationale particuliere en museumcollecties.