Hoe we helpen in de strijd tegen COVID-19

Het coronavirus raakt ons allemaal. DSM wil, net als veel andere bedrijven in Nederland alles in het werk stellen om te helpen in de strijd tegen covid-19, oftewel het coronavirus.

Onze initiatieven zijn zonder commercieel belang en variëren van het inzetten van eigen expertise en kennis in onderzoek en ontwikkeling, productie en technologie in voeding, gezondheid en hoogwaardige materialen tot het samenbrengen van partijen uit het uitgebreide DSM-netwerk van leveranciers en bedrijven in Nederland en wereldwijd tot bijvoorbeeld het op grote schaal produceren van persoonlijke beschermingsmiddelen voor gezondheidswerkers in Nederland.

Desinfectiemiddelen voor zorgmedewerkers

Op verzoek van de Nederlandse overheid heeft DSM op haar productielocatie in Waalwijk extra capaciteit vrijgemaakt voor de productie van desinfectiemiddel om een tekort in voorraad voor zorgmedewerkers te voorkomen.

DSM heeft de eerste 130.000 liter desinfectiemiddel geschonken aan de overheid in de strijd tegen het coronavirus.

Vanaf 7 mei produceert DSM nog eens 260.000 liter. Een groep van 15 tot 20 collega’s gaat hiervoor vrijwillig extra produceren. Het desinfectiemiddel wordt in 520.000 halve liter flessen aan de overheid tegen kostprijs geleverd. DSM verdient hier niets aan.

Het desinfectiemiddel wordt door het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) gedistribueerd onder ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland.

Medische mond- en neusmaskers

Om zorgmedewerkers te beschermen tegen het coronavirus, heeft DSM het voortouw genomen in de coördinatie van inspanningen van een Nederlands consortium, bestaande uit AFPRO Filters, Koninklijke Auping en DSM voor de productie van ca. 1 miljoen FFP2 medische maskers per week. Deze grootschalige productie op eigen bodem is in een recordtijd van minder dan 3 weken opgezet en voorziet in ongeveer 25% van de acute behoefte aan medische mondmaskers voor de zorg in Nederland.

Op 28 april werden de eerste mondmaskers overhandigd aan Minister Martin van Rijn van Medische Zorg. Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) zorgt voor de distributie aan zorgmedewerkers. De mondmaskers worden tegen kostprijs geleverd.

2,8 miljoen coronatest neusstaafjes

Op verzoek van de Nederlandse overheid is DSM gestart met de productie van 2,8 miljoen coronatest staafjes voor de neus , voor de eerste keer en op eigen bodem, om een tekort aan coronatestkits in Nederland te voorkomen.

DSM zal voldoende teststaafjes produceren om Nederland voor de komende drie maanden in de totale behoefte te voorzien. DSM doneert het materiaal, 11.000 kilo in totaal, dat nodig is om de teststaafjes te maken en stelt ook zijn procesexpertise gratis ter beschikking aan de overheid om zo te helpen in de strijd tegen het coronavirus.

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) distribueert de teststaafjes over de testlocaties in heel Nederland.

Aanvullende initiatieven

In aanvulling op het bovenstaande, draagt DSM ook op andere manieren bij aan de bestrijding van het coronavirus en de bescherming van onze zorgmedewerkers in de frontlinie:

  • DSM heeft bijvoorbeeld ook een 3D-geprint ontwerp gemaakt voor de bevestigingsstrips van gezichtsmaskers als alternatief voor de elastiekjes die momenteel worden gebruikt om maskers op het gezicht aan te brengen. Het ontwerp maakt het mogelijk om op korte termijn alternatieve bevestigingsmethoden te realiseren. Elastische sluitingen zijn momenteel schaars.
  • DSM heeft ook 3D-geprinte mallen ontwikkeld waarin coronavirustestsets op grote schaal kunnen worden gegoten. De matrijzen worden momenteel getest door het RIVM.
  • Daarnaast onderzoekt DSM actief aanvullende mogelijkheden om te helpen op basis van zijn eigen productportfolio, zoals het opschalen van geavanceerde materialen voor medische schorten en ademhalingsapparatuur en het inzetten van DSM's laboratoriumfaciliteiten in Delft om gebruikte medische beschermingsmiddelen te steriliseren.
  • DSM heeft een groot deel van de bestaande voorraad beschermende gezichtsmaskers opgehaald uit al haar productie- en R&D-locaties in Nederland en heeft deze aan de Nederlandse overheid geschonken. De resterende voorraad is voldoende voor DSM-medewerkers om veilig te blijven werken in laboratoria en productielocaties.

Lees meer