DSM viert 150 jarig bestaan in Delft

Een rijke geschiedenis van sociaal ondernemerschap en baanbrekende biotechnologie

Een biotechverhaal van meer dan 150 jaar

Tegenwoordig staat Koninklijke DSM wereldwijd bekend om zijn werk op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaam leven. Een deel van ons verhaal begint in Delft, een kleine stad in Nederland. Het is hier dat onze rijke geschiedenis in de biotechnologie begon – en ook onze sterke focus op sociaal ondernemerschap. In de biotechfaciliteiten van DSM in Delft gebruiken onze industriële-biotechnologie-experts de toolbox van de natuur om de grootste uitdagingen in de wereld aan te pakken, waaronder klimaatverandering en grondstoffen schaarste.

U bent van harte uitgenodigd!

Om het 150-jarige bestaan van DSM in Delft te vieren, nodigen we lokale gemeenschappen, werknemers, studenten en zakelijke relaties uit om kennis te maken met ons rijke verleden en met het werk dat we doen om een duurzamere, biogebaseerde en circulaire samenleving mogelijk te maken.

×

'150 jaar in Delft' omvat onze gratis te bezoeken microben expositie en 150 jaar gist tentoonstelling. Lees meer over ons erfgoed en onze biotechnologie activiteiten op deze website. 

Een bedrijf met sociaal ondernemerschap in zijn DNA

Onze gemeenschappen staan voor ongekende uitdagingen – van klimaatverandering tot groeiende armoede en toenemende grondstoffen schaarste. Bij het zoeken naar nieuwe oplossingen moet de private sector zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn ervaring en kennis aanbieden. Bedrijven mogen zich niet blindstaren op hun winst en kwartaalcijfers. Ze moeten hun competenties gebruiken om een positieve impact op de wereld te hebben. De visie is ambitieus, maar bedrijven kunnen beginnen door hun medewerkers te betrekken bij hun doelstellingen en vervolgens nauw samen te werken met lokale gemeenschappen, partners en klanten.

Bij DSM geloven we dat succes en een positieve sociale impact hand in hand gaan. Jacques van Marken, de oprichter van de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek in 1869 (nu onderdeel van DSM) en een van de patriarchen van de Nederlandse industrie, was een vooruitstrevend en maatschappelijk betrokken ondernemer die geloofde in de kracht van samenwerking. 

Hij was ook de eerste Nederlandse ondernemer die zijn werknemers welzijnsvoorzieningen bood, waaronder een ongevallenverzekering, pensioenregeling en winstdelingsregeling. Sindsdien is sociaal ondernemerschap ingebed in het DNA van ons bedrijf – van DSM's beginjaren als staatsmijnbouwbedrijf in Zuid-Limburg tot de moderne tijd.

In de 21ste eeuw blijven we de samenleving steunen door oplossingen te bieden die een beter leven voor iedereen mogelijk maken. Onze betrokkenheid bij onze gemeenschappen is hier in Nederland nog steeds zichtbaar. DSM's activiteiten in Delft, waaronder onze biotechfaciliteiten, fungeren als een economische pijler in de regio – ze ondersteunen startende bedrijven, creëren banen en stimuleren lokale R&D en innovatie, en dat in de geest van een van onze grondleggers. 150 jaar na onze oprichting blijven we een ‘purpose-led’ bedrijf dat zich bekommert om zijn werknemers en gemeenschappen en dat zijn verantwoordelijkheid neemt voor het creëren van een betere wereld.

Vanuit Delft lopen we voorop in de wereld van de industriële biotechnologie

Biotechnologie wordt steeds meer een centrale pijler van innovatie en verandering. Nu de druk op de hulpbronnen van de aarde toeneemt, kan een doeltreffend gebruik van de toolbox van de natuur ons helpen om in de gezondheids- en voedingsbehoeften van de groeiende wereldbevolking te voorzien en klimaatverandering aan te pakken.

Het moderne, biotechnologie tijdperk blijft nieuwe, geavanceerde antwoorden bieden op belangrijke uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, maar de wetenschap achter deze baanbrekende oplossingen heeft een lange en rijke geschiedenis, vooral bij DSM. 

Met zijn 150 jaar ervaring met fermentatie en biotechnologie wordt DSM vandaag de dag beschouwd als een van 's werelds drie grootste innovatoren op het gebied van industriële biotechnologie, met biotechproducten die goed zijn voor 20% van zijn totale omzet. 

Ons biotechverhaal begint in Delft. Vanuit deze centraal in Nederland gelegen stad hebben onze industriële-biotechnologie-experts talloze innovaties gelanceerd. Van enzymen voor de productie van veilig en gezond voedsel tot biobrandstoffen die de wereldwijde energie-transitie ondersteunen, oplossingen voor een effectieve afvalwaterzuivering en nog veel meer.

Tegenwoordig zijn de biotechnologie competenties van DSM verankerd op de state-of-the-art Biotech Campus Delft, 's werelds nummer één in zijn soort. Als grondlegger van de succesvolle Brightlands Chemelot Campus in het zuiden van Nederland hebben we de uit deze publiek-private samenwerking getrokken lering toegepast bij de bouw van de Biotech Campus Delft. De campus is een gezamenlijk initiatief van DSM Delft en de Technische Universiteit Delft. Hier werken we nauw samen met onze partners, puttend uit de internationale vaardigheden en kennis die geconcentreerd zijn in dit wereldwijd toonaangevende expertisecentrum. Samen stimuleren we open innovatie in het opkomende domein van de biotechnologie, terwijl we tegelijkertijd de middelen en competenties leveren die belanghebbenden, overheden en startende bedrijven nodig hebben om te innoveren en te groeien. Vanuit dit kleine stipje op de kaart zetten we een grote stap naar een duurzame, biogebaseerde en circulaire toekomst!

Ontdek de kracht van microben in het unieke tijdelijke ervaringscentrum van DSM

DSM en het eerste microbenmuseum ter wereld, ARTIS-Micropia, bieden bezoekers een unieke ervaring ter gelegenheid van 150 jaar DSM Delft. Ondergebracht in 'Het Grote Kantoor' in Delft is 'Klein leven, grote impact: microben bepalen onze wereld' een innovatieve pop-uptentoonstelling die laat zien welke cruciale rol microben en biotechnologie spelen in het mogelijk maken van leven op aarde. Het centrum volgt ook DSM's werk op het gebied van biotechnologie en fermentatie in de afgelopen 150 jaar, inclusief onze huidige innovaties om wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering en voedselzekerheid aan te pakken.  Bezoekers komen ook meer te weten over het unieke verhaal van onze voorgangers in Delft, met patriarch en oprichter Jacques van Marken die wordt gezien als de eerste sociale ondernemer in Nederland.

Het 'experience center' is vrij te bezoeken en open voor het grote publiek van 12 september tot en met 15 december 2019.

Lees meer

  • A new chapter for lactose-free dairy

    We’ve been a market leader in lactose-free solutions for over 50 years and our latest innovation, Maxilact® Smart, allows producers to achieve double-digit increases in production efficiency while reducing their energy use.

  • Replacing fish with algae

    Veramaris® algal oil has a high concentration of the key fatty acids needed to feed farmed salmon and maintain their health. Feeding salmon one metric tonne of Veramaris would leave 60 tonnes of wild-caught fish where they belong, in the ocean.

This site uses cookies to store information on your computer.

Learn more