This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

Bonnefanten Award 2019 voor Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui  

Marwan Rechmaoui  wint als Kunstenaar uit Arabische wereld grootste internationale prijs voor beeldende kunst in Nederland: Bonnefanten Award for Contemporary Art 2019. De Award wordt gesponsord door DSM. 

De prijs wordt op 23 mei 2019 wordt voor de tiende keer uitgereikt. Voor deze jubileumeditie is gekozen voor een BACA-laureaat uit de Arabische wereld, een keuze die past binnen het streven van het onnefantenmuseum om verschillende kunstgeschiedenissen voor het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken aan artistieke praktijken uit niet-Westerse regio's. Tegen die achtergrond werd er in 2014 en 2016 al bewust gekozen voor een winnaar uit respectievelijk Latijns-Amerika (Laura Lima) en China (Cai Guo-Qiang).

Marwan Rechmaoui

Marwan Rechmaoui (1964, Libanon) is geboren in Beiroet, waar hij woont tot zijn achtste, wanneer zijn ouders verhuizen naar Abu Dhabi. Voor zijn studie verhuist hij naar Boston en daarna naar New York, om uiteindelijk in 1993 terug te keren naar Beiroet. Hier woont en werkt hij nog steeds. Rechmaoui heeft gestudeerd aan de New England School of Art & Design (1989) en Massachusetts College of Art and Design (1991), beide in Boston. Hij begon zijn carrière als schilder, en verkende het sociaal realisme en het abstract expressionisme. Na zijn terugkeer in Beiroet kreeg Rechmaoui's werk een meer conceptueel karakter en ontstonden architectonisch en industrieel gevormde sculpturen, reliëfwerken en installaties. De installatie- en reliëfkunst van Rechmaoui is geïnspireerd op de geografie en de rijke culturele geschiedenis van Beiroet en weerspiegelt vaak thema's van verstedelijking en hedendaagse sociale en gedragsverhoudingen. Hij gebruikt industriële materialen zoals beton, rubber, teer en glas om op grote schaal tactiele en sensitieve werken te maken.

De tweejaarlijks uitgereikte Bonnefanten Award for Contemorary Art (BACA) die door DSM wordt gesponsord bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in mei 2019

www.bonnefanten.nl