This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

DSM art curator Catharien Romijn gastconservator in Bonnefantenmuseum Maastricht

In het Bonnefantenmuseum is tot en met 27 mei 2018 de  tentoonstelling Verzameling Jacques & Miny Defauwes, waarin de vriendschap tussen het echtpaar Jacques en Miny Defauwes en kunstenaar Jaap Mooy (1915-1987) als leidraad wordt genomen. Aan de hand van een selectie werken van Jaap Mooy en werken van hedendaagse kunstenaars uit de Defauwes verzameling, wordt een verrassende blik geworpen op de eigenzinnige collectioneurs. DSM art curator Catharien Romijn is gastconservator van de tentoonstelling en mede auteur van de monografie Noord West – Zuid Oost. Jaap Mooy de kunstenaar en zijn verzamelaar. Bezoek aan de tentoonstelling is gratis voor DSM’ers op vertoon van badge. 

G2HP1710060047

Jacques en Miny Defauwes
Orthopedisch schoenmaker Jacques Defauwes en zijn vrouw Miny Defauwes-Bovens leren de Bergense kunstenaar Jaap Mooy (1915-1987) begin jaren tachtig kennen via de Limburgse schilder Lei Molin (1927-1990). Al snel ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Het echtpaar voelt zich aangetrokken door Mooys vermogen morele en spirituele zaken onder woorden te brengen; zijn sociale bewogenheid en politiek engagement. De jaren van intense omgang met de flamboyante alleskunner Mooy blijken vormend voor de verzamelaar Defauwes. In de loop der jaren breidt hij zijn collectie uit met opvallende tegendraadse werken van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, die hij voor een deel ook presenteert in de bedrijfsruimtes van Defauwes Orthopedische Schoentechniek.

Ook is Jacques Defauwes initiator en langdurig drijvende kracht geweest achter de Parkstad Limburg Prijs voor jong talent en treden hij en zijn vrouw regelmatig op als opdrachtgever voor kunstenaars.

Behalve de werken van Jaap Mooy zijn tijdens deze expositie ook te zien: sculpturen Andrei Roiter, Simon Schubert en Mehdi-Georges Lahlou; installaties van Les Deux Garçons, Jeroen van Bergen, Jos Berkers, Tracey Snelling en Kristian Kozul; fotografie van Katharina Sieverding; werken op papier van Hadassah Emmerich, Jasper de Beijer, Georg Herold, Alexander Gorlizki en Lei Molin.

Publicatie
Ter gelegenheid van de tentoonstelling die tot en met 27 mei 2018 te zien is verschijnt tevens de monografie Noord West - Zuid Oost. Jaap Mooy, de kunstenaar  en zijn verzamelaar, die Jacques en Miny Defauwes in eigen beheer hebben uitgegeven. De publicatie bevat teksten van Catharien Romijn kunsthistoricus en curator DSM Art Collection, Cees de Boer onafhankelijk curator en publicist en Hans den Hartog Jager, schrijver en kunstcriticus. Guy Molin maakte een film over het echtpaar Defauwes die tijdens de tentoonstelling is te zien.

Links:
www.bonnefanten.nl

G2HP1710110020
G2HP1710110061