This site uses cookies to store information on your computer. Learn more x

DSM in Nederland

Thirza Schaap - Plastic Ocean

De tragiek en de schoonheid van plastic
Apron

Wereldwijd produceren we elk jaar ongeveer 340 miljoen ton plastic en een groot deel daarvan komt terecht in onze oceanen. De kunstenaar Thirza Schaap die in Amsterdam en Kaapstad woont , startte  in 2013 het kunstproject Plastic Ocean - kleurrijke sculpturen en foto’s daarvan - om bewustzijn rond deze plastic vervuiling te creëren. Langs de kust van Zuid-Afrika verzamelt ze afgedankte flessen, visdraad, doppen, ballonnen, schoenen, vorken en lepels, tandenborstels, rietjes en boodschappentassen. Thuis maakt ze er fantasievolle, pastelkleurige arrangementen van aan een tafel in de tuin.

 "De aanwas van plastic afval op het strand schokte me, het volume ervan was overweldigend, elke dag was het anders en het begon me te achtervolgen. Ik voelde me gedreven om iets met dit  materiaal te doen, om de wereld te laten zien wat er gebeurt. "

In  2016 begon Schaap met het fotograferen van haar van sculpturen. Die foto’s deelde ze  via sociale media om zo meer bewustzijn te creëren. Naarmate de reacties op haar werk groeiden, werd het verzamelen van aangespoeld plastic tijdens haar ochtendwandelingen langs het strand een dagelijkse gewoonte.  In Plastic Ocean probeert ze een emotionele reactie van het publiek op te roepen door contradictie. Haar kleurrijke werk is een botsing tussen  esthetische aantrekkingskracht en de tragiek van haar materiaal afkomstig uit onze met plastic vervuilde oceanen.

Thirza Schaap (Barsingerhorn, NL, 1971) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien werkt ze als fotograaf. Ze woont en werkt sinds 2013 in Amsterdam en in Kaapstad, Zuid-Afrika. De Plastic Ocean-collectie werd gepresenteerd in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, Christie’s Amsterdam, Art Rotterdam en galerie Rob van Rijn in Maastricht. Alle toonaangevende Nederlandse kranten publiceerde haar Plastic Ocean-foto's.

De expositie Plastic Ocean is tot en met eind september te zien in het DSM Hoofdkantoor in Heerlen.