Onderwijs

Wetenschap, kennis en techniek

Waarom DSM in onderwijs?

Jij bent mogelijk geïnteresseerd in techniek en wetenschap. Dat is goed nieuws, want in Nederland hebben we nog altijd een tekort aan jong bètatalent. En dat terwijl je in de techniek maatschappelijk een waardevol verschil kunt maken én een goede boterham verdient.

Daarom spant DSM  zich op vele manieren in om de belangstelling voor techniek onder leerlingen en studenten aan te wakkeren. We helpen je bij het maken van weloverwogen keuzes. Hoe en voor wie we dat doen zie je hieronder.

Onze keuze is wetenschap, kennis en techniek in te zetten voor een betere wereld. Dat zou ook jouw keuze kunnen zijn. Ben jij net zo gek op techniek als wij? Onze duurzaamheidsmissie spreekt je aan? DSM biedt je volop mogelijkheden om deze fascinerende wereld verder te ontdekken en te ervaren. 

Wat doet DSM in onderwijs?

Basisonderwijs

DSM zet zich over een breed front in om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. Dat begint al op de basisschool, waar jonge kinderen van 50 basisscholen rond de Chemelot locatie met Chemelot2Discover wegwijs worden in de fascinerende wereld van de wetenschap.

Voortgezet onderwijs

Om onder havo/vwo-leerlingen de belangstelling voor een bèta-vervolgopleiding te stimuleren, werkt DSM binnen het landelijke Jet-Net initiatief nauw samen met een aantal partnerscholen, 14 in totaal, in diverse regio’s in de buurt van onze bedrijfslocaties. Via gastlessen, workshops en excursies wordt het lesprogramma op school verrijkt met context en de beroepspraktijk. En jaarlijks nemen duizenden leerlingen deel aan de Jet-Net Careerdays in de diverse regio’s. Ook kun je online gastlessen over biotechnologie meemaken, zoals deze webcast (wachtwoord: DSMbiologie), bekeken door ruim honderd docenten en drieduizend leerlingen.

Misschien zit jij op een Jet-Netschool, waar door het jaar allerlei activiteiten rond bèta-vervolgopleidingen en techniek worden georganiseerd. Ga dat eens na. En doe er je voordeel mee.

Wil jij als VMBO-leerling meer weten over de beroepen in de procesindustrie? Dan is procestechniek, maintenance of laboratoriumtechniek iets voor jou. Ervaar wat het is om operator, laborant of onderhoudstechnicus te zijn. In de Week van de Procestechniek doen dat elk jaar bijna 1500 leerlingen van een VMBO-opleiding. En je kunt meedoen aan de meeloopdagen binnen het bedrijf.

Beroepsonderwijs

Op MBO-niveau zijn er vele mogelijkheden om kennis te maken met goede, uitdagende vakopleidingen. Ga eens kijken op procesoperators, (mechatronica) maintenance technicians en laboranten/analisten.

Loop je warm voor een technische HBO- of wetenschappelijke studie? Er zijn voldoende mogelijken voor bèta-studies aan Hogeschool of Universiteit. Daarnaast staan op de Brightlands Chemelot Campus bij Sittard-Geleen de deuren open van de Chemelot Innovation & Learning Labs (CHILL), met DSM als een van de partners. Bij CHILL kun je een deel van je opleiding volgen, toegepast onderzoek in opdracht van bedrijven uitvoeren of deelnemen aan  workshops, trainingen enmasterclasses.

Wij ondersteunen studenten ook op andere manieren. Je kunt bij ons terecht voor bijvoorbeeld excursies, stages en afstudeerplekken. We verzorgen ook  sollicitatietrainingen of doen mee aan speeddate sessies op onderwijsinstellingen. Zou je een technisch expert van DSM aan het woord willen zien? Laat het ons weten en wij gaan helpen een gastles te organiseren.

Je wilt je verder oriënteren? Via jobs.dsm.com ontdek je meer over werken bij DSM en vacatures. 

Lees meer

  • Over ons

    Over ons

    Nederland is DSM’s bakermat, waar de onderneming in 1902 werd opgericht.

  • Location Finder

    Location Finder

    In Nederland zijn wij op verschillende locaties actief. Bekijk alle locaties van DSM.