Duurzaamheid en kwaliteit van leven

Ondersteuning van kunst en cultuur

Over de DSM Art Collection

DSM wil kunst en cultuur op verschillende manier steunen; bijvoorbeeld door het aankopen van kunstwerken voor onze eigen collectie, het organiseren van tentoonstellingen op diverse DSM-kantoren, maar ook door het sponsoren van kunstprijzen en het tijdelijk uitlenen van onze kunstwerken aan galeries en musea.

Waarom?

Een positieve, aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving

Met onze eigen kunstcollectie wil DSM de dialoog aangegaan met haar omgeving.  Ook met aankoop, behoud en beheer van de collectie geven wij als onderneming al meer dan honderd jaar uitdrukking aan onze maatschappelijke betrokkenheid. Bovendien gebruikt DSM kunst als een middel om de kwaliteit van leven te verbeteren en een positieve, aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving voor haar werknemers te creëren en een brug te slaan naar onze stakeholders.

Belachelijk, dwaas en aanstootgevend.. of gedurfd, vrolijk en vol humor?

Het werk van de Maastrichtse beeldhouwer Han van Wetering bijvoorbeeld. Vreemd gezelschap noemt hij zijn vrolijke, kleurrijke sculpturen. Binnen DSM hebben de beeldjes behoorlijk wat losgemaakt. Lachwekkend, dwaas en aanstootgevend. Of gedurfd, vrolijk en vol humor?

Precies wat we willen! Kunst die de tongen losmaakt, de boel opschudt en die zorgt voor discussie en vooral dialoog.  Zo dagen we onze medewerkers uit om creatief, innovatief en buiten de bestaande kaders te denken.

Maar belangrijker nog is dat we met de DSM Art Collection net zoals in al onze bedrijfsactiviteiten duurzaamheid in het middelpunt  plaatsen. Duurzaamheid is een breed begrip. Het bestrijkt naast ecologie en economie ook de sociale en culturele aspecten van de samenleving als geheel waarvan DSM deel uitmaakt en zich verantwoordelijk voor voelt.

Hoe?

Als DSM promoten we kunst op verschillende manieren, bijvoorbeeld door ons partnerschap met het Bonnefantenmuseum in Maastricht. De tweejaarlijks uitgereikte Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) die door DSM wordt gesponsord bestaat uit een publicatie en een solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum. Vorige jaar heeft de Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui deze prestigieuze internationale prijs voor beeldende kunst in Nederland gewonnen met zijn installatie- en reliëfkunst die thema’s als verstedelijking en hedendaagse sociale en gedragsverhoudingen weerspiegelt.

Beleid en beheer

Sinds 1985 bepaalt een interne kunstcommissie het beleid van de DSM Art Collection. En vanaf 2003 maakt een conservator en kunsthistoricus deel uit van de groep. Samen met de kunstcommissie draagt zij zorg voor het aankoopbeleid en beheer van de bedrijfscollectie, bestaande uit ruim zevenhonderd kunstwerken van meer dan vierhonderd kunstenaars. Ook vanaf 2003 is het kunstbeleid meer nationaal en internationaal gericht en sluit daarmee aan op het voortdurend veranderende bedrijfsprofiel van DSM. 

De werken zijn verspreid over twee locaties: het hoofdkantoor van DSM in Heerlen en het kantoor in Sittard-Geleen, beide gevestigd in Limburg. De jaarlijkse aankopen worden gedaan uit exposities. Dat betekent dat de kunstenaars die in de collectie worden opgenomen altijd exposeren in de DSM kantoren van Sittard en Heerlen. Zo kan iedereen kennis maken met hun werk en het ook in een breder verband zien. De exposities – zo’n  zes per jaar, zijn toegankelijk voor het publiek.

Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN)

DSM is een lid van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN), een samenwerkingsverband van bedrijven, organisaties en instellingen die naast hun kernactiviteit (hedendaagse) kunst verzamelen. De vereniging is een professioneel platform waar conservatoren en kunstadviseurs van bedrijfscollecties kennis en ervaring uitwisselen.

De VBCN treedt ook in dialoog met vertegenwoordigers uit het culturele veld, zoals het museale, commerciële of alternatieve circuit (kunstenaarsinitiatieven). Bij haar oprichting in 2005 heeft de VBCN de woorden ‘dynamisch’, ‘onafhankelijk’, ‘grensoverschrijdend’ en ‘stimulerend’ als kernwaarden gekozen.

Lees meer

  • Tentoonstellingen

    Op de kantoren van DSM in Sittard-Geleen en Heerlen worden regelmatig werken van eigentijdse kunstenaars gepresenteerd en toegankelijk voor het algemene publiek.

  • Collection

    De DSM Art Collection bestaat op dit moment uit meer dan 750 kunstwerken van circa 400 kunstenaars. Hier een kleine selectie van de kerncollectie die we in de loop van de komende maanden zullen aanvullen

  • DSM Nederland

    DSM Nederland B.V. is de regio-organisatie en dochter van Koninklijke DSM N.V., met een aantal ondersteunende taken voor de bedrijfsactiviteiten van DSM in Nederland.

This site uses cookies to store information on your computer.

Learn more