Tentoonstellingen

Op de kantoren van DSM worden regelmatig werken van eigentijdse kunstenaars gepresenteerd. Vaak koopt onze kunstcommissie een aantal van deze werken, waarna ze onderdeel worden van de DSM Art Collection. Deze tentoonstellingen, op onze kantoren in Heerlen en Sittard, zijn toegankelijk voor DSM-medewerkers en het algemene publiek tijdens kantooruren (tijdelijk gesloten vanwege coronavirus).

Sjra Schoffelen

Beelden in Sittard-Geleen

Sjra Schoffelen (1937) woont en werkt in het Etzenraderhuisken te Jabeek. Na de Stadsacademie en de Jan van Eyckacademie te Maastricht, heeft hij zijn studie afgesloten aan de Hochschule fur Bildende Künste te Berlijn. In 2019 is de oeuvre publicatie Sjra Schoffelen 60 jaar beeldhouwer uitgegeven.

Schoffelen “Mijn werk is organisch van vorm en vooral bij de bronzen beelden staan menselijke waarden centraal. Verder worden mijn beelden gekenmerkt door beweging, expressie, kracht, bescherming en ook verstilling. Er is een zekere mate van abstrahering, al blijft de mens als zodanig herkenbaar. In de bronzen relatiebeelden plaats ik menselijke emoties in een elementaire vorm zoals het vierkant. Binnen dit vierkant zijn vormen in beweging, zowel naar binnen als naar buiten.

"De expressiviteit en verstilling van het werk, maar ook het thema Limburg, is niet toe schrijven aan een bepaalde periode. Wel zijn de expressieve beelden steeds expressiever geworden en veelal een vertaling van de gebeurtenissen van deze tijd. De ingetogen beelden tonen, evenals het vroegere werk, kwetsbaarheid en weerbaarheid. Maar ook hier is, in tegenstelling tot het ‘oudere’ werk, een verwijzing naar de huidige maatschappij zichtbaar.

"In de jaren 80/90 ontlenen de sculpturen vaak hun vormen aan de natuur. Ik ga daarbij altijd uit van het idee en zoek daarbij een passend materiaal. Een voorbeeld daarvan is de fontein in Brunssum. Ik vind het belangrijk dat water geen decoratief element is. Licht, water en vorm dienen één te zijn. Ik ontdekte dit in een kleine oranje bloem, de wilde lampionplant.  Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een materiaal dat paste bij deze vorm: ik vond een giethars, gemaakt door DSM. Belangrijk was dat door het transparante van het materiaal de subtiliteit en breekbaarheid van de vorm niet verdween en water en vorm in elkaar overvloeiden. De realisatie had heel wat voeten in aarde, omdat er nog nooit in dit formaat met dit materiaal was gegoten. DSM ging het experiment aan en na vele jaren, 1982, werd de fontein gerealiseerd.

"Na deze fontein volgden er vanuit DSM twee grote opdrachten, waarbij gewerkt werd met het materiaal van dit concern: de drie grote objecten van giethars in de hal van het hoofdkantoor in Heerlen (1985), drie verticale lijnen die de opwaartse ontwikkeling van het bedrijf verbeelden. In 1991 volgde ‘Triade’ in Zwolle.

Lees meer

  • Historie

    Onze collectie is een van de oudste bedrijfscollecties in Nederland en bestaat sinds 1927.

  • Collection

    De DSM Art Collection bestaat op dit moment uit meer dan 750 kunstwerken van circa 400 kunstenaars. Hier een kleine selectie van de kerncollectie die we in de loop van de komende maanden zullen aanvullen

  • DSM Nederland

    DSM Nederland B.V. is de regio-organisatie en dochter van Koninklijke DSM N.V., met een aantal ondersteunende taken voor de bedrijfsactiviteiten van DSM in Nederland.

This site uses cookies to store information on your computer.

Learn more