Historie van onze collectie

Start van de collectie

Eerst Limburg, nu de wereld

Onze collectie is een van de oudste bedrijfscollecties in Nederland. Het oudste werk heet Genius Labor en is gemaakt door de Limburgse glazenier en schilder Henri Jonas. Het stamt uit 1927, het jaar dat DSM zijn 25-jarig bestaan vierde.

De werknemers van het bedrijf gaven toen Jonas de opdracht om een glas-in-loodraam te maken met als onderwerp de mijnindustrie, de core business van het toenmalige DSM. Het raam van 360 bij 283 cm is een verheerlijking van de mijnbouw en een geschenk aan de directie. Centraal staan de twee drijvende krachten achter het succes van het mijnbedrijf: genius (het intellect) en labor (de arbeid).

Meer nationaal & internationaal gericht

Vanaf 2003 is het kunstbeleid meer nationaal en internationaal gericht en sluit daarmee aan op het voortdurend veranderende bedrijfsprofiel van DSM.

Een van de kunstopdrachten sinds deze accentverschuiving is de ‘Beatrixkamer’, genoemd naar de voormalige koningin, een ruimte die in 2006 werd gerestyled door ontwerper Maurice Mentjens. Mentjens creëerde een uniek behang dat de muren van de kamer volledig bedekt. In 2007 ontving Mentjens voor de ‘Beatrixkamer’ de Dutch Design Award.

Dergelijke projecten vormen samen met kunstaankopen het hart van het kunstprogramma van de DSM Art Collection.

Projecten

Lucy + Jorge Orta

DSM heeft in 2012 samengewerkt met de Parijs gevestigde kunstenaarsduo Lucy + Jorge Orta. De wereldwijde waterschaarste, het migratievraagstuk en de leefomstandigheden van vluchtelingen over de hele wereld staan centraal in hun werk. Ze exposeerden in Heerlen en Sittard tijdens de presentatie van het ‘Triple P' rapport van DSM (People, Planet, Profit), waarmee een krachtige relatie tot stand werd gebracht tussen hedendaagse kunst en de duurzaamheidsambities van DSM.

Niké Dolman

In DSM’s kunstcollectie worden regelmatig werken opgenomen van jonge kunstenaars die net van de academie komen. Bijvoorbeeld Niké Dolman, die is gefascineerd door de verhouding tussen mens en natuur, klimaatverandering en de voetafdruk die wij op onze planeet achterlaten. ‘Welcoming, Recognizing, Also recognizing, Acknowledging, Also acknowledging, Emphasizing, Also emphasizing, Stressing, Recognizing, Emphasizing, Acknowledging, Agreeing’ is de titel van de publicatie waar zij in 2017 mee afstudeerde. Deze woorden zijn allen het begin van één van de twaalf hoofddoelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Haar fotografie is daar een vrije poëtische vertaling van. 

Maarten van den Eynde

Maar ook werken als die van Maarten Van den Eynde zijn bij DSM te zien. De Belgische kunstenaar die voor zijn project Plastic Reef de afgelopen jaren de wereld oceanen heeft bevaren om bij de vijf gyres, waar onze plastic vuilnisbelt rondcirkelt, zijn materiaal uit het water te vissen. Dat materiaal smelt hij om tot kleurrijke sculpturen met titels als ‘Continental Drift’ uit 2017, een vintage wereldbol bedekt met plastic afval.

Melanie Bonajo

Of de aanstormende kunstenaar Melanie Bonajo met haar 'Daisy, Last Child of the Woods'. Met haar video’s, performances, foto’s en installaties bestudeert ze onderwerpen als de veranderende relatie van de mens met de natuur, technologische vooruitgang, onze consumptie maatschappij en de gevoelens van vervreemding en spirituele leegte die deze ontwikkelingen bij mensen van haar generatie teweeg brengen.

Lees meer

  • Tentoonstellingen

    Tentoonstellingen

    Op het kantoor van DSM in Heerlen worden regelmatig werken van eigentijdse kunstenaars gepresenteerd en toegankelijk voor het algemene publiek.

  • Collection

    Collection

    De DSM Art Collection bestaat op dit moment uit meer dan 750 kunstwerken van circa 400 kunstenaars. Hier een kleine selectie van de kerncollectie die we in de loop van de komende maanden zullen aanvullen

  • DSM Nederland

    DSM Nederland

    DSM Nederland B.V. is de regio-organisatie en dochter van Koninklijke DSM N.V., met een aantal ondersteunende taken voor de bedrijfsactiviteiten van DSM in Nederland.