Persbericht

DSM neemt Ocean Nutrition Canada over om Nutritional Lipids-groeiplatform uit te breiden

Heerlen, NL, 18 mei 2012 03:45 CEST

  • DSM (NYSE Euronext: DSM KON) neemt Ocean Nutrition Canada over via een transactie geheel in contanten
  • Totale ondernemingswaarde CAD 540 miljoen (circa €420 miljoen)
  • Verwachting netto-omzet Ocean Nutrition Canada in 2012: circa CAD 190 miljoen, met EBITDA van CAD 55-60 miljoen
  • Ocean Nutrition Canada is een leider op het gebied van Omega-3 vetzuren uit visolie voor toepassing in voedingssupplementen, en is daarmee in hoge mate complementair aan de activiteiten van het door DSM in 2011 met succes geacquireerde Martek
  • Sterke strategische fit; acquisitie betekent versterking van en aanvulling op DSM’s wereldwijde Nutritional Lipids groeiplatform, gebaseerd op gezonde, meervoudig onverzadigde vetzuren (polyunsaturated fatty acids, PUFA’s)
  • Acquisitie betekent uitbreiding van DSM’s portfolio van omega-3 vetzuren en geeft DSM toegang tot een breed scala aan marktsegmenten en toepassingen
  • Acquisitie creëert waarde; vanaf 2013 bijdrage aan winst per aandeel

Koninklijke DSM N.V. heeft vandaag bekendgemaakt dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten met Clearwater Fine Foods en door Richardson Capital beheerde fondsen voor de overname van Ocean Nutrition Canada voor een totale ondernemingswaarde van CAD 540 miljoen. Afhankelijk van de vervulling van de gebruikelijke voorwaarden zal de transactie naar verwachting in de tweede helft van 2012 worden afgerond.

Ocean Nutrition Canada is een in Canada gevestigde leverancier van Omega-3 vetzuren (EPA en DHA) uit visolie voor de markten voor voedingssupplementen, voedingsmiddelen en dranken. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Halifax (Nova Scotia, Canada) en heeft circa 415 werknemers. Ocean Nutrition Canada, opgericht in 1997, heeft productielocaties in Canada, de Verenigde Staten en Peru. Elke dag worden wereldwijd ruim 21 miljoen eenheden van de MEG-3® productlijn van Ocean Nutrition Canada geconsumeerd in supplementen en in voedingsmiddelen en dranken. De netto-omzet over 2012 zal naar verwachting circa CAD 190 miljoen bedragen, met een EBITDA van CAD 55-60 miljoen. De omzet van het bedrijf is de laatste vijf jaar met gemiddeld bijna 20% per jaar gegroeid (in lokale valuta).

Strategische achtergrond

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat gezonde PUFA’s zoals Omega-3 vetzuren significante gezondheidsbevorderende eigenschappen hebben en bijvoorbeeld bijdragen aan de gezondheid van de hersenen, de ogen en hart en bloedvaten, in alle stadia van het leven. Wereldwijd zijn vooraanstaande experts tot de conclusie gekomen dat gezonde PUFA’s zoals DHA, EPA en ARA als voedingsingrediënten een belangrijke gezondheidsbevorderende rol vervullen in alle stadia van het leven, maar dat veel consumenten niet genoeg van deze stoffen binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding. De snelgroeiende productcategorie nutritional lipids is nog jong maar staat al stevig op de kaart en is wetenschappelijk goed onderbouwd. Deze categorie biedt daardoor significante groeimogelijkheden in een breed scala aan marktsegmenten en toepassingen.

Ocean Nutrition Canada is ‘s werelds grootste leverancier van Omega-3 vetzuren (EPA en DHA) uit visolie voor de markten voor voedingssupplementen, voedingsmiddelen en dranken. De uit visolie gewonnen Omega-3 producten van Ocean Nutrition Canada zijn in hoge mate complementair aan DSM’s microbiële DHA- en ARA-producten; zij vervullen  andere klantenbehoeften en bestrijken andere marktsegmenten.

Gezien de zeer verschillende value proposition en prijsstelling van PUFA’s uit visolie (natuurlijke mengsels van DHA en EPA) vergeleken met microbiële PUFA’s (DHA en ARA), zijn deze producten niet in concurrentie met elkaar. De acquisitie van Ocean Nutrition Canada betekent een uitbreiding van DSM’s portfolio van Omega-3 vetzuren en geeft DSM toegang tot een breed scala aan marktsegmenten en toepassingen.

De acquisitie zal DSM in staat stellen om zijn nieuw opgezette wereldwijde Nutritional Lipids groeiplatform uit te breiden. Zij versterkt DSM’s positie in de Noord-Amerikaanse markt voor voedingssupplementen door Omega-3 vetzuren uit visolie toe te voegen aan DSM’s portfolio en zal DSM in staat stellen zijn wereldwijde infrastructuur te benutten voor uitbreiding van de afzet van Ocean Nutrition Canada in markten voor voedingssupplementen buiten Noord-Amerika en in de wereldwijde markten voor voedingsmiddelen en dranken. Bovendien kan het aantal toepassingen en producten worden uitgebreid met behulp van technologieën op het gebied van productvormen, inkapseling en emulgeren.

DSM verwacht dat de transactie vanaf 2013 zal bijdragen aan de winst per aandeel. De acquisitie zal naar verwachting leiden tot versnelde omzetgroei als gevolg van belangrijke omzetsynergieën en uitbreiding van de mogelijkheden op het gebied van distributie, marketing en productontwikkeling. Ook zullen bij het integratieproces de gebruikelijke operationele efficiency-slagen worden gemaakt.

De acquisitie van Ocean Nutrition Canada is de vijfde acquisitie in het cluster Nutrition sinds DSM in september 2010 zijn concernstrategie DSM in Motion: driving focused growth bekendmaakte. Deze acquisities vormen een integraal onderdeel van DSM’s strategie voor het cluster Nutrition en zullen bijdragen aan de huidige en toekomstige groei van DSM’s aantrekkelijke portfolio op het gebied van gezondheid, voeding en materialen. De sterkere, stabielere groei en winstgevendheid die hieruit voortvloeit zal DSM in staat stellen aandeelhouderswaarde te blijven genereren.

Feike Sijbesma, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, verklaarde: “Na onze succesvolle acquisitie van Martek in 2011 is de acquisitie van Ocean Nutrition Canada de logische vervolgstap om onze Nutritional Lipids te ontwikkelen tot een belangrijk groeiplatform voor ons Nutrition-cluster. Onze wetenschappelijke kennis en expertise op het gebied van voedingsingrediënten zal bijdragen aan de verdere groei van de Ocean Nutrition Canada-activiteiten als onderdeel van DSM. Deze acquisitie is geheel in lijn met DSM’s strategie, die inhoudt dat we voor alle stakeholders waarde blijven creëren door met innovatieve, duurzame oplossingen te komen voor de grootste uitdagingen waarmee de wereld te maken heeft.”

Stephan Tanda, lid van de Raad van Bestuur van DSM en verantwoordelijk voor het cluster Nutrition, gaf de volgende toelichting: “Wij kijken ernaar uit het hooggekwalificeerde team van Ocean Nutrition Canada-medewerkers te mogen verwelkomen bij DSM en deze veelbelovende mogelijkheden samen te ontwikkelen. PUFA’s zijn uitgegroeid tot een belangrijke categorie voedingsingrediënten, met een stevige wetenschappelijke onderbouwing en erkende gezondheidsvoordelen, die een basis vormen voor blijvend hoge marktgroei. Door de sterke positie van Ocean Nutrition Canada op het gebied van Omega-3 producten te combineren met onze unieke wereldwijde infrastructuur en onze ruime toegang tot de markten voor voedingssupplementen , voedingsmiddelen en dranken zullen we onze klanten overal ter wereld kunnen voorzien van de beste producten die in de markt te krijgen zijn en een gestaag groeiend aantal toepassingen.”

Martin Jamieson, President en CEO van Ocean Nutrition Canada, verklaarde: “ONC is een zeer bijzondere onderneming. Sinds de oprichting in 1997 is ons in Nova Scotia gevestigde bedrijf de koploper geweest in een van de aantrekkelijkste groeisegmenten in de mondiale voedingsindustrie. In slechts 15 jaar is het uitgegroeid van startend bedrijfje tot een vooraanstaande internationale onderneming op het gebied van Omega 3 uit visolie. Deze acquisitie door DSM, een leidende internationale onderneming met een veel grotere schaalgrootte en marktbereik, is de logische volgende stap in onze ontwikkeling. Ons succes was alleen mogelijk dankzij het talent en de toewijding van onze ruim 400 medewerking, de ondersteuning en visie van onze aandeelhouders en de sterke en duurzame banden die de onderneming heeft opgebouwd met de samenlevingen waarin we opereren. DSM is de juiste partner om richting te geven aan onze volgende ontwikkelingsfase. Bij hen gaat Ocean Nutrition een zeer goede toekomst tegemoet. Wij zijn buitengewoon verheugd dat DSM ONC´s wereldwijde marktsucces, ons toonaangevende technologie-platform en vooral het immense talent van onze medewerkers op waarde heeft weten te schatten.”

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421