Een gezonde en lekkere feesttafel voor iedereen, nu en in de toekomst

Een gezondere, duurzamere en lekkere kersttafel met dank aan de ingrediënten en oplossingen van DSM

De feestdagen zijn voor velen een periode van gezellig samenzijn, verbinding en genieten van lekker eten. Neem een kijkje op deze kersttafel en ontdek hoe ons eten gezonder en duurzamer wordt.  

For the English infographic, click here

Achtergronden over voeding en gezondheid

Wat heeft de kleur van flamingo’s te maken met hun gezondheid? En waarom is mozzarella de populairste kaas ter wereld? Je leest het hieronder.

Download the English backgrounder on food and nutrition here

Wist je dat...?

... Wereldwijd ongeveer 2 miljard mensen lijden aan verborgen honger, een tekort aan essentiële micronutriënten. DSM werkt sinds 2007 samen met het Wereldvoedsel-programma (WFP) om met vitaminen, mineralen en micronutriënten onder andere rijst en pap te verrijken. Sinds de start van het partnership hebben we al tientallen miljoenen kwetsbare mensen wereldwijd van voedzame en gezonde voeding voorzien.

... DSM toonaangevend is in de ontwikkeling en productie van vitamines en het grootste aanbod heeft aan vet-oplosbare en wateroplosbare vitamines ter wereld. DSM produceert alle 13 vitaminesoorten, van A tot en met K. Vitamines zijn essentiële nutriënten voor de gezondheid van lichaam en geest.

 

... In nagenoeg alle voedingsproducten die je dagelijks tot je neemt, DSM’s gezonde voedingsingrediënten zitten: van vitaminen en gezonde vetzuren in margarine tot enzymen in brood. Ook zitten DSM’s ingrediënten in bijna alle soorten kaas en yoghurt.



 

... De ideale kleur voor een eidooier cultuurafhankelijk is. Bij DSM ontwikkelen we carotenoïden - antioxidanten die een rol spelen bij het voorkomen van ernstige ziekte en een positieve werking hebben op het immuunsysteem - die gemengd in het kippenvoer zorgen voor verschillende kleuren dooiers. Zo waarderen we in Nederland eierdooiers met een goudgele kleur en willen consumenten in Duitsland liever een oranje dooier.

... Eieren 14 essentiële voedingsstoffen bevatten, maar liefst 6 gram proteïne en slechts 70 calorieën (in een groot ei). Bovendien zijn eieren bijzonder voedzaam en bijna overal op de wereld in meer of mindere mate beschikbaar. Ook is het eten van eieren goed voor het immuunsysteem, de fysieke groei van het lichaam en de hersenontwikkeling.




 

... Flamingo’s in het wild hun roze kleur krijgen door pigmenten in de schaaldieren en algen die ze eten. In het dieet van flamingo’s in de dierentuin zitten geen algen en schaaldieren. Toch zijn ook zij mooi gekleurd. Dat komt door de rode carotine-pigmenten in het voer. Zonder het stofje caroteen in het voer zouden flamingo’s wit worden. Ook is er een link tussen de kleur van de flamingo’s, hun gezondheid en hun reproductie. Uit een onderzoek van DSM’s voorganger in de Basel Zoo blijkt dat flamingo’s zich alleen voortplanten als ze roze zijn gekleurd.

... De gaten in gatenkaas ontstaan door zuursel van DSM. Ook geven kaasmakers met de zuursels hun kaas een eigen smaak, hoeft de kaas korter te rijpen en is het energieverbruik minder. Het toevoegen van zuursel aan kaas zorgt dus niet alleen voor gaten, maar zorgt ook voor de smaak en is beter voor het milieu.

... De populairste kaas ter wereld mozzarella is. Dat komt omdat mensen zo ontzettend van pizza houden. Bijna een kwart van de totale kaasproductie in de wereld is mozzarella. Bij DSM helpen we kaasmakers om mozzarella nog lekkerder te laten smaken, met minder zout en vet en een goede textuur.

... Nederlanders gemiddeld 352 gram aan zuivelproducten per dag eten. Volwassenen en kinderen eten vrijwel evenveel zuivel. We drinken het meest melk (42%), op #2 staat yoghurt (15%) en #3 kaas (9%).

... De wereldwijde consumptie van vis in de afgelopen vijftig jaar meer dan verdubbeld is. Van 9 kilo begin jaren 60 naar ruim 20 kilo per persoon per jaar nu.

... Uit onderzoek van de Wageningen University & Research blijkt dat het meest duurzaam is als we onze eiwitten halen uit een mix van vlees (1/3) en plantaardig (2/3). Bij DSM zien we een belangrijke rol voor beide bronnen in ons toekomstige voedselsysteem; gezonde, voedzame plantaardige eiwitten én duurzaam geproduceerde dierlijke eiwitten. Met name in de zuidelijke werelddelen, waar ondervoede populaties ook toegang nodig hebben tot de hoogwaardige eiwitten, micronutriënten en essentiële vetzuren in vlees.

... NASA tijdens een onderzoek voor gezonde astronautenvoeding ontdekte dat algen van nature rijk zijn aan DHA, een van de essentiële Omega-3 vetzuren. Omega-3 is goed voor de hersenen, de ogen en het hart. DSM bouwde voort op het onderzoek van NASA en ontwikkelde Omega-3 en andere voedingssupplementen voor de gezondheid van moeder en baby. DSM heeft de grootste bibliotheek van levende microalgen ter wereld: maar liefst 3.500 soorten.
 

... Nederlanders gemiddeld vier sneetjes brood per dag eten. Volkoren is de meest gegeten broodsoort, gevolgd door meergranenbrood en bruinbrood (tarwe). Al meer dan 150 jaar helpen we bakkers met onze enzymen brood bakken dat gezonder is, er lekker uit ziet en lekker smaakt, en daarnaast minder zout bevat en langer vers blijft. Volkorenbrood met DSM’s enzymen heeft meer volume, is van betere kwaliteit, heeft een knapperige korst en blijft langer vers.
 

... 85% van de Nederlanders meer zout eet dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Gemiddeld eten we een kilo zout per persoon per jaar te veel. Te veel zout zorgt onder meer voor een te hoge bloeddruk, met alle gevolgen van dien. Beter om te voorkomen, dus! DSM ontwikkelt natuurlijke smaakversterkers op basis van gistextracten. Hierdoor kunnen voedselfabrikanten veel minder zout gebruiken in onder andere soepen, sauzen, dressings en chips. Het geeft gerechten een heerlijke hartige smaak, ondanks het lagere zoutgehalte.

... Consumenten veel meer amandelmelk, een populaire plantaardige melkvervanger, moeten drinken om dezelfde voedingswaarde te bereiken als één glas koemelk. In koemelk zit per glas ongeveer 8-10 gram proteïne en het is van nature rijk aan calcium, kalium en andere essentiële voedingsstoffen. In een glas amandelmelk zit 1-2 gram proteïne, 40% minder calcium en 60% minder kalium vergeleken met koemelk. De milieu-impact van amandelteelt is hoog: voor 1 kilo gepelde amandelen is gemiddeld 16.095 liter water nodig en diezelfde kilo stoot ruim drie kilo CO2 uit.

... Microben, de kleinste maar meest veelzijdige wezens op aarde, onze planeet al meer dan 3,5 miljard jaar bevolken en ons al duizenden jaren helpen bij het bewaren en fermenteren van voedsel. Microben herbergen de sleutel voor het verduurzamen van ons wereldwijde voedselsysteem. We gebruiken microben zoals gist, schimmels en bacteriën voor het produceren van voedsel door fermentatie, zoals kaas, yoghurt, brood en bier. Tegenwoordig doen we dat bij DSM op grote schaal, onder meer in onze biotechnologie hub in Delft.
 

... Wereldwijd ongeveer 2 miljard mensen lijden aan verborgen honger, een tekort aan essentiële micronutriënten. DSM werkt sinds 2007 samen met het Wereldvoedsel-programma (WFP) om met vitaminen, mineralen en micronutriënten onder andere rijst en pap te verrijken. Sinds de start van het partnership hebben we al tientallen miljoenen kwetsbare mensen wereldwijd van voedzame en gezonde voeding voorzien.