DSM in Nederland

Nederland is DSM’s bakermat, waar de onderneming in 1902 werd opgericht. In Nederland werken bij DSM ca. 1800 mensen in R&D, op productielocaties en kantoren in Delft, Heerlen, Geleen, Venlo, Leeuwarden, Amsterdam, Stroe en Wageningen.

DSM is een bedrijf met een rijke geschiedenis, innovatief heden en dynamische toekomst in Nederland. Met meer dan een eeuw aan succesvolle transformaties ontwikkelde DSM zich van de exploitatie van steenkolen vanaf 1902 via bulkchemie, fijnchemie, hoogwaardige materialen en voeding naar een bedrijf in voeding, gezondheid en biowetenschappen in 2022. 

Veel innovaties van DSM die wereldwijd worden gebruikt zijn in Nederland bedacht. Bijvoorbeeld: enzymen voor glutenvrij bier (Brewersclarex®), lactase voor lactosevrije melk, yoghurt, kwark en andere zuivelproducten (Maxilact®), natamycine, een biologisch conserveermiddel op bijvoorbeeld kaascoatings (Delvo®Cid), vegetarisch stremsel voor de productie van kaas (Fromase®), gefermenteerde zoetstof zonder calorieën (EVERSWEET™), duurzame, hoogwaardige plantaardige eiwitten van raapzaad (CanolaPRO®). 

DSM is een belangrijke steunpilaar voor Nederlandse innovatiekracht, dankzij het sterke R&D-netwerk, en de aanjagende rol van belangrijke kennisecosystemen in Nederland, zoals de Biotech Campus Delft en door participatie in Foodvalley Wageningen. DSM is initiator van de Biotech Campus Delft (BCD) en founding father van PlanetB.io. Dit kennisecosysteem werkt met fermentatie en geeft start-ups en scale-ups de mogelijkheid om (snel) te groeien. Kenmerkend is dat het doel van al deze kleinere en grotere bedrijven hetzelfde is als dat van DSM, namelijk alternatieve en gezonde eiwitten en andere (voedings)producten op een veel duurzamere manier produceren. BCD in Delft biedt werkgelegenheid aan zo’n 400 mensen. DSM investeert miljoenen euro’s in de ontwikkeling van de biotech campus in Delft. DSM is een van de investeerders in de recente investeringsronde van €47 miljoen in Meatable, een start-up in gecultiveerd vlees die is gehuisvest op PlanetB.io. Daarnaast werken DSM en Meatable sinds vorig jaar intensief samen om gecultiveerd vlees betaalbaar en toegankelijk te maken. In het hart van Foodvalley op Wageningen Campus doet DSM onderzoek naar zuivelculturen en toepassingen.

Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Heerlen. DSM is voornemens een nieuw, duurzaam, modern en inspirerend hoofdkantoor te bouwen in Maastricht. Eind 2023 moet de bouw gereed zijn.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

In Nederland is DSM al decennialang maatschappelijk actief. We maken dit meetbaar door middel van onze foodsystem commitments. De commitments ‘Health for People’, ‘Health for Planet’, Healthy Livelihoods’ vormen kern van onze business. Wij versnellen onze doelstelling voor minder broeikasuitstoot tot 59% in 2030. DSM’s duurzame visie vertaalt zich in hoge posities in ESG-ranglijsten. Wij willen dat werken bij DSM gezond is en bieden vitaliteitshandvatten voor collega’s.

DSM blijft sterke vooruitgang boeken op zijn People, Planet en Profit ambities

Het jaarverslag over de sociale, ecologische en financiële prestaties van DSM in 2021 is nu online beschikbaar.

Organisatie DSM Nederland

DSM Nederland B.V. is de regio-organisatie van DSM in Nederland en 100% dochter van Koninklijke DSM N.V.

Zij is de houdstermaatschappij van de Nederlandse DSM-dochtermaatschappijen die actief zijn in Nederland.

Edith Schippers is 1 februari 2019 gestart als President van DSM Nederland. Sinds begin 2022 is Edith Schippers President van DSM Europa.

Ondersteunende zakelijke activiteiten

DSM Nederland vervult een aantal ondersteunende taken voor de bedrijfsactiviteiten van DSM in Nederland en richt zich op de vertegenwoordiging van DSM in Nederland naar diverse externe stakeholders en belanghebbenden.

Tot het takenpakket behoren:

 • sociaal-economisch beleid en arbeidsverhoudingen
 • overleg met de sociale partners (inclusief CAO-onderhandelingen)
 • vertegenwoordiging in externe overlegorganen
 • integraal gezondheidsmanagement en,
 • ontwikkelingen op de diverse locaties

Lees meer

 • Governance

  Governance

  DSM Nederland B.V. is de regio-organisatie van DSM in Nederland en 100% dochter van Koninklijke DSM N.V.

 • Managing Board

  Managing Board

  Profiles, roles and responsibilities of DSM's Managing Board and its Members.

 • DSM Art Collection

  DSM Art Collection

  De DSM Art Collection is een van de oudste bedrijfscollecties in Nederland en bestaat zowel uit historische als uit hedendaagse kunstwerken.