Persbericht

DSM neemt Fortitech over om human nutrition-activiteiten te versterken

Heerlen, NL, 08 nov 2012 07:15 CET

  • DSM (NYSE Euronext: DSM KON) neemt Fortitech over voor een totale ondernemingswaarde van USD 634 miljoen (circa €495 miljoen) in contanten
  • Verwachte netto-omzet Fortitech in 2013: circa USD 270 miljoen, met EBITDA van circa USD 70 miljoen, inclusief synergie-effecten en exclusief bijzondere posten
  • Fortitech, gevestigd in de VS, is mondiaal toonaangevende op het gebied van samenstellingen van voedingsingrediënten voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de kindervoedingindustrie en de voedingssupplementenindustrie
  • Acquisitie versnelt DSM’s strategie om aanbieder te worden van complete oplossingen op het gebied van samenstellingen van voedingsingrediënten
  • Acquisitie betekent uitbreiding van DSM’s aanwezigheid in de waardeketen
  • Significant kostensynergie-effect van naar schatting 10% van netto-omzet; volledige realisatie hiervan in 2015
  • Eenmalige synergie-effecten geschat op USD 70 miljoen, vooral door vermijding van kapitaalinvesteringen
  • Waardecreërende acquisitie; bijdrage aan winst per aandeel in eerste jaar na overname

Koninklijke DSM N.V. heeft vandaag bekendgemaakt dat het definitieve overeenstemming heeft bereikt over de overname van Fortitech, Inc. (Fortitech) via een transactie geheel in contanten voor een totale ondernemingswaarde van USD 634 miljoen (circa €495 miljoen). Afhankelijk van de vervulling van de gebruikelijke voorwaarden zal de transactie naar verwachting vóór het einde van het jaar worden afgerond.

Fortitech, een particuliere onderneming die is gevestigd in Schenectady (New York, VS), is toonaangevend op het gebied van klantspecifieke, waarde toevoegende samenstellingen van voedingsmiddelingrediënten voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de kindervoedingindustrie en de voedingssupplementenindustrie. De onderneming heeft circa 520 werknemers. Fortitech heeft zes productielocaties, gesitueerd in New York (VS), Californië (VS), Campinas (Brazilië), Kuala Loempoer (Maleisië), Gastrup (Denemarken) en Poznan (Polen). De onderneming beschikt tevens over verkoopkantoren in China en Mexico.

De netto-omzet over 2013 zal naar verwachting circa USD 270 miljoen bedragen, met een EBITDA van circa USD 70 miljoen, inclusief synergie-effecten en exclusief bijzondere posten. Dit betekent dat de ondernemingswaarde ongeveer 9 maal de EBITDA is. DSM ziet aantrekkelijke kostensynergie-effecten ten bedrage van circa 10% van de netto-omzet, die in 2015 geheel zullen zijn gerealiseerd. Daarnaast zijn er eenmalige synergie-effecten – voornamelijk vermijding van kapitaalinvesteringen – van naar schatting USD 70 miljoen. DSM verwacht dat de transactie in het eerste jaar na de overname zal bijdragen aan de winst per aandeel.

Strategische achtergrond

Met name in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zijn klanten steeds meer op zoek naar aanbieders van oplossingen in de vorm van een breed scala aan samenstellingen van voedingsingrediënten bestaande uit een steeds uitgebreidere verzameling ingrediënten, soms zelfs de volledige formule van een bepaald product. De Human Nutrition and Health (HNH) premix-activiteiten van DSM zijn vooral een kanaal om DSM’s eigen voedingsingrediënten op de markt te brengen. Fortitech biedt klantspecifieke oplossingen op het gebied van samenstellingen en hanteert daarbij een zeer klantgericht en flexibel servicemodel. Fortitech werkt met een breed scala aan extern ingekochte nutriënten en voedingsingrediënten, waaronder vitaminen, mineralen, nucleotiden, aminozuren, kruidenextracten, nutraceuticals, smaakstoffen, specerijen, kleurstoffen, cafeïne, proteïnen, zoetstoffen, koolhydraten en enzymen.

De acquisitie van Fortitech versnelt DSM’s strategie om aanbieder te worden van complete oplossingen op het gebied van samenstellingen van voedingsingrediënten. DSM vergroot met de acquisitie van Fortitech zijn aanwezigheid in de waardeketen en voegt tegelijkertijd nieuwe kennis en kunde toe aan zijn activiteiten.

In de afgelopen 15 jaar is de vraag naar samenstellingen van voedingsingrediënten snel gestegen doordat producenten van voedingsmiddelen en dranken, kindervoeding en voedingssupplementen overschakelden van eigen productie naar samenwerking met externe leveranciers. Deze overschakeling levert een aantal voordelen op, zoals geringere kwaliteitsrisico’s, verhoogde productie en versnelde productontwikkeling. Verwacht wordt dat de industrie die zich richt op samenstellingen van voedingsingrediënten wereldwijd zal blijven groeien met een percentage tussen 5 en 10 op jaarbasis, gedreven door snelgroeiende economieën en toenemende uitbesteding van de samenstellingsactiviteiten.

Met de acquisitie van Fortitech heeft DSM nu in iets meer dan twee jaar voor een bedrag van meer dan €2,8 miljard aan groeiversterkende acquisities bekendgemaakt, waarvan €2,4 miljard in zijn Nutrition-cluster. Na afronding van de aangekondigde acquisitie zal het cluster Nutrition op pro forma basis een netto-omzet van €4,6 miljard op jaarbasis behalen, waarbij voor de EBITDA-marge een doelstelling van 20-23% op jaarbasis wordt gehanteerd. Daarmee zal dit cluster bijdragen aan een sterkere en stabielere groei en winstgevendheid van DSM als geheel. Deze acquisities zijn een integraal onderdeel van DSM’s strategie voor zijn Nutrition-cluster en zullen nu en in de toekomst bijdragen aan de groei van DSM’s aantrekkelijke portfolio op het gebied van gezondheid, voeding en materialen.

Feike Sijbesma, CEO voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, verklaarde: “De acquisitie van Fortitech is de negende acquisitie in het Nutrition-cluster sinds de bekendmaking van onze concernstrategie ‘DSM in motion: driving focused growth’ in september 2010. Ook deze acquisitie past geheel in onze strategie om waarde te blijven creëren voor alle stakeholders door innovatieve, duurzame oplossingen te ontwikkelen voor de belangrijkste uitdagingen waar de wereld nu en in de toekomst mee te maken heeft.”

Leendert Staal, President en CEO van DSM Nutritional Products, gaf als toelichting: “De acquisitie van Fortitech is een zeer belangrijke nieuwe stap op weg naar realisatie van DSM’s strategie voor Nutrition. Zij stelt ons in staat onze aanwezigheid in de waardeketen uit te breiden en meer waarde te creëren voor onze klanten. Met Fortitech zal DSM in staat zijn om klanten te voorzien van op hen toegesneden premixen en samenstellingen van voedingsmiddelingrediënten en tegelijkertijd zijn internationale aanwezigheid te versterken. Fortitech wordt een belangrijk onderdeel van de wereldwijde Human Nutrition and Health-activiteiten binnen DSM Nutritional Products. Ik zie ernaar uit de 520 medewerkers van Fortitech bij DSM te mogen verwelkomen.”

Walter S. Borisenok, President en CEO van Fortitech, verklaarde: “Door de bundeling van onze wereldwijde kennis en kunde verdiepen en verbreden we onze mogelijkheden om klanten te voorzien van innovatieve, speciaal op hen toegesneden producten en diensten. Samen beschikken we over een betere en sterkere basis voor wetenschappelijk onderzoek en onovertroffen technische expertise waarmee we onze producten en diensten een superieure waarde kunnen geven.”

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421