Persbericht

DSM opent nieuwe productie-eenheid voor nieuwe polymeer ForTii®

Geleen, NL, 19 nov 2012 16:30 CET

Koninklijke DSM N.V., de wereldwijde Life Sciences en Materials Sciences-onderneming, heeft een derde productie-eenheid voor de hoogwaardige polyamide ForTii® geopend. De fabriek staat op dezelfde locatie als DSM’s twee bestaande fabrieken in Geleen. De capaciteitsuitbreiding is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de sterk groeiende vraag naar het nieuwe polymeer, dat wordt toegepast in elektronica, in de auto-industrie en in andere markten.

Roelof Westerbeek, president van DSM Engineering Plastics, zegt hierover: “Het is fantastisch dat klanten zo veel belangstelling hebben voor dit hoogwaardige polymeer. Het is pas vier jaar geleden op de markt gebracht, en we breiden de capaciteit nu al voor de  tweede maal uit. Met deze stap onderstreept DSM zijn sterke commitment ten aanzien van Materials Sciences en laat de onderneming zien bereid te zijn voortdurend te investeren om te kunnen voldoen aan de vraag van onze klanten naar duurzamere en innovatieve materialen.”

Ivo Lansbergen, business director voor en ForTii, geeft als commentaar: “De extreem geringe vervorming en kleinere milieuvoetafdruk van ForTii in vergelijking met alternatieve oplossingen zoals LCP (liquid crystal polymer) of PPA (polyftalamide) hebben voor enkele grote OEM’s de doorslag gegeven om te kiezen voor ForTii als voorkeursoplossing op materiaalgebied. ForTii wordt nu breed gebruikt in veel snel groeiende IT-toepassingen zoals smartphones, tablets en ultrabooks.”

ForTii geeft elektronica-ontwerpers een oplossing in handen voor het probleem om connectors te maken die niet vervormen na aanbrengen op printplaten (PCB’s); met de komst van dunnere en langere connectors en PCB’s wordt dit steeds moeilijker, vooral als assemblage plaatsvindt door middel van reflow-solderen bij hoge temperatuur. ForTii heeft een lage en isotropische CLTE (coëfficiënt van lineaire thermische uitzetting) die overeenkomt met die van de PCB’s. De CLTE ligt ook heel dicht bij die van staal en aluminium, zodat klanten in de auto-industrie nog ingrijpendere vervangingsprogramma’s voor  metalen onderdelen kunnen uitvoeren om gewichtsbesparingen te realiseren, het brandstofverbruik te verlagen en emissies terug te dringen.

ForTii wordt gekenmerkt door zijn hoge temperatuurbestendigheid  en mechanische prestaties, in combinatie met een zeer hoger stijfheid. Alle vlamvertragende typen bevatten vlamvertragers zonder halogenen en rode fosfor.

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421