Persbericht

DSM start met bouw R&D centrum voor materialen op Chemelot Campus

Sittard, NL, 21 nov 2012 16:30 CET

Vandaag is DSM op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen gestart met de bouw van een nieuw centrum voor het onderzoek naar en ontwikkeling van hoogwaardige materialen. Theo Bovens, gouverneur van de Provincie Limburg, verrichtte samen met Atzo Nicolaï, president DSM Nederland, Roelof Westerbeek, president DSM Engineering Plastics en Nico Gerardu, lid van de Raad van Bestuur van Koninklijke DSM N.V., de officiële starthandeling. Het nieuwe gebouw is onderdeel van de €100 miljoen investeringen in kennis en innovatie in Nederland die DSM op 22 mei jl. aankondigde.

Het nieuwe gebouw op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen vormt een belangrijke basis van de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voor Materials Sciences van DSM. Voor DSM Engineering Plastics is dit tevens het belangrijkste onderzoekscentrum wereldwijd. Het zwaartepunt van DSM’s hoogwaardige materialen-onderzoek ligt historisch in Sittard-Geleen, hetgeen geleid heeft tot een bundeling van belangrijke technologische competenties en unieke expertise. Daarnaast biedt huisvesting op de Chemelot Campus kansen voor open innovatie, door de nabijheid van andere (start-up) bedrijven en onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Het nieuwe gebouw zal plek bieden aan ongeveer 420 medewerkers en wordt in de loop van 2014 in gebruik genomen.

De Provincie Limburg heeft zich samen met de regio sterk gemaakt om de investering op de Chemelot Campus mogelijk te maken. Gouverneur Theo Bovens van de Provincie Limburg benadrukte tijdens de ceremonie het belang van de Chemelot Campus voor Limburg: “Kennis en innovatie vormen- na de steenkool; en naast de industrie - de sleutel voor onze toekomst; voor weer een nieuwe economie voor Limburg. Samen - DSM, de academische wereld en de provincie - willen we hier een ideale broedplaats creëren voor innovaties, nieuwe producten én nieuwe werkgelegenheid. Zowel voor hoog opgeleide mensen; maar als afgeleide ook voor een moderne maakindustrie. De investering die DSM nu doet met deze R&D faciliteit is daarvoor een geweldige aanjager. En levert natuurlijk een fantastische bijdrage aan de ambitie Zuid-Oost Nederland om te vormen tot een ware Brainport.”

Roelof Westerbeek, directeur van DSM Engineering Plastics, is verheugd over de start van de bouw: “DSM Engineering Plastic’s strategie voor winstgevende groei is gebaseerd op innovatieve en duurzame oplossingen voor de automobiel, electronica en voedselverpakkings industrie. Recent hebben we onze research aktiviteiten in  de Verenigde Staten en Azië uitgebreid, o.a. met de opening van een nieuw materials science laboratorium, en een ontwikkelingscentrum voor de automobiel industrie, in Shanghai, China. Maar tegelijkertijd blijven we investeren in de competenties in Sittard-Geleen, die wij wereldwijd voor onze klanten en business benutten, zoals de ontwikkeling van geheel nieuwe polymeren en functionele additieven en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen in hoogwaardige plastics. De unieke combinatie van technologieën en expertise die daar vanuit het verleden is opgebouwd, blijft een zeer belangrijke kern waarop wij onze business verder bouwen en winstgevende groei kunnen blijven realiseren. De nieuwe huisvesting levert daaraan een belangrijke bijdrage.”

Atzo Nicolaï, president DSM Nederland, ziet de investering als een duidelijk commitment aan de innovatie-inspanningen van DSM en in lijn met de DSM brand Bright Science Brighter Living: “Innovatie is één van de belangrijke groeidrijvers van het nieuwe DSM en in toenemende mate zien we daarin het belang van open innovatie waarin wordt samengewerkt met klanten en diverse andere partijen. Eén van de sterktes van Nederland is juist de nauwe samenwerking tussen bedrijven, universiteiten en overheid. Op de Chemelot Campus wordt daar in grote mate invulling aangegeven. Ik ben er blij mee dat we vandaag de daadwerkelijke start van de nieuwbouw van het onderkomen voor DSM Ahead en Engineering Plastics Europe meemaken - daarmee geven we ons eerder uitgesproken commitment nu ook echt vorm en inhoud.Hiermee blijft DSM investeren in Bright Science voor oplossingen voor Brighter Living”

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421