Persbericht

Feike Sijbesma ontvangt eredoctoraat Universiteit Maastricht

Heerlen, NL, 07 dec 2012 10:15 CET

Feike Sijbesma, CEO en Bestuursvoorzitter van DSM, krijgt een eredoctoraat van de Universiteit Maastricht voor de manier waarop hij de kernwaarde van DSM, duurzaamheid, belichaamt.

De Universiteit Maastricht viert op 14 januari 2013 haar 37ste Dies Natalis. Om luister bij te zetten aan deze dag, met als thema ‘Inviting Excellence’, zal de Universiteit eredoctoraten verlenen aan vijf personen die zich bijzonder hebben onderscheiden. Het College van Bestuur van de Universiteit heeft de heer Sijbesma genomineerd als erkenning voor de manier waarop DSM omgaat met duurzaamheid. Duurzaamheid is voor DSM een kernwaarde en een verantwoordelijkheid maar is in toenemende mate ook de belangrijkste business driver van de onderneming. De heer Sijbesma bepleit consequent het belang van duurzaamheid voor het mondiale bedrijfsleven.

In de activiteiten van DSM zijn alle aspecten van duurzaamheid geïntegreerd. De onderneming is betrokken bij initiatieven voor het bestrijden van klimaatverandering en het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen, maar ook bij programma’s gericht op wereldwijde voedsel- en voedingszekerheid. DSM is vele malen uitgeroepen tot de wereldwijd meest duurzame chemie-onderneming volgens de Dow Jones Sustainability World Index, en is partner van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Feike Sijbesma maakt zich sterk voor de duurzaamheidsagenda, onder meer als voorzitter van de global agenda council van het World Economic Forum die zich bezighoudt met de maatschappelijke rol van het bedrijfsleven. Ten aanzien van de integratie van de verschillende aspecten van duurzaamheid verklaarde hij onlangs: “Er is geen sprake van een tegenstelling tussen aandeelhouders en stakeholders. DSM creëert waarde langs de drie dimensies van mens, milieu en economie oftewel People, Planet en Profit. We richten ons op de lange termijn en werken voor zowel de huidige als toekomstige generaties. We blijven onveranderd hoog inzetten op innovatie, ook in tijden van crisis. Dat zijn onze kernwaarden, want we kunnen niet succesvol zijn, of onszelf succesvol noemen, in een falende samenleving.”

Volgens het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht vallen deze waarden samen met die van de Universiteit. De Universiteit ziet met name parallellen in de zorg voor volgende generaties, zowel nationaal als internationaal.

De overige vier genomineerden naast Feike Sijbesma zijn Paul Crutzen, die in 1995 de Nobelprijs voor Scheikunde won voor zijn onderzoek naar de afbraak van de ozonlaag; Fred Gage, een vooraanstaand neurowetenschapper die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van zenuwweefseltransplantatie; Mohammad Hashem Pesaran, een van ’s werelds meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van econometrie; en Trevor Pinch, wiens werk op het gebied van muziektechnologie brede bekendheid geniet.

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421