Persbericht

Revolutionaire lichtgewicht vrachtnetten met Dyneema® zullen de uitstoot van broeikasgassen van Air France-KLM drastisch verlagen

Sittard, NL, 09 jul 2013 16:15 CEST

De vliegtuigen van Air France-KLM zullen jaarlijks nog minder tonnen koolstofdioxide uitstoten met de revolutionaire nieuwe lichtgewicht vrachtnetten die de combinatie nu introduceert. Met elk nieuw lichtgewicht net met Dyneema® bespaart Air France-KLM-Martinair Cargo meer dan 795 liter kerosine per jaar. Dat betekent dat er per net jaarlijks ruim 2,5 ton minder CO2 zal worden uitgestoten.

×

De eerste netten gemaakt met UHMwPE-vezel (ultra high molecular weight polyethylene), geproduceerd door DSM Dyneema en op de markt gebracht met de merknaam Dyneema, werden op 9 juli officieel overhandigd op de luchthaven Schiphol.

De netten zijn gemaakt door AmSafe Bridport, wereldleider op het gebied van vastzetmaterialen voor de luchtvaart, en zullen in de toekomst worden gebruikt in alle vliegtuigen van Air France-KLM-Martinair Cargo, de speciale luchtvrachtdivisie van de Air France-KLM-groep. Het is de eerste grote luchtvaartgroep die alle netten voor vrachtpallets, die normaal gesproken van PET (polyester)-vezel worden gemaakt, vervangt door netten met Dyneema.

Air France-KLM-Martinair Cargo, AmSafe Bridport en DSM hebben een aantal jaren samengewerkt aan de ontwikkeling en het testen van de lichtgewicht netten. Ze zijn erin geslaagd netten te maken die ongeveer 9 kg wegen, de helft van een traditioneel net van PET-vezel. Air France-KLM-Martinair Cargo heeft AmSafe Bridport en DSM nu erkend als hun voorkeursleveranciers van duurzame luchtvrachtoplossingen.

Vandaag, dinsdag 9 juli, overhandigden Atzo Nicolaï, president van DSM Nederland, en Ian Kentfield, president van AmSafe Bridport, het eerste revolutionaire lichtgewicht vrachtnet aan Camiel Eurlings, president-directeur van KLM.

We zijn er trots op dat wij als eerste grote luchtvaartgroep overstappen op lichtgewicht netten met Dyneema”, zei Camiel Eurlings. “Bij Air France-KLM stellen wij alles in het werk om onze koolstofvoetafdruk te verkleinen en onze inspanningen worden beloond. Air France-KLM staat al acht jaar achtereen op de eerste plaats van de Dow Jones Sustainability Index in de categorie luchtvaartmaatschappijen.”

Gewichtsreductie aan boord van onze vliegtuigen is een belangrijk onderdeel van deze inspanningen. De introductie van deze lichtgewicht netten is onze recentste actie in een reeks inspanningen om onze koolstofvoetafdruk te verkleinen en kan leiden tot een aanzienlijke beperking van de uitstoot van broeikasgassen.”

Belangrijk is ook dat het personeel de lichtgewicht netten met Dyneema makkelijker en veiliger kan hanteren. Bovendien zijn de netten meer schadebestendig dan polyesternetten en vragen zij daardoor ongeveer de helft minder onderhoud, wat een aanzienlijke besparing oplevert. “Dat noem ik nu een win-win-winsituatie,” concludeerde Eurlings.

Ian Kentfield van AmSafe Bridport benadrukte de samenwerking tussen de drie bedrijven. Deze heeft een enorme stap vooruit in de beperking van de uitstoot van vliegtuigen mogelijk gemaakt. “Om een nieuw product aan een klant te kunnen leveren, moet je een heel duidelijk inzicht in zijn behoeften en wensen hebben”, zo zei hij.

We hebben zeven jaar nauw samengewerkt om een product te leveren dat voldoet aan de operationele, financiële en esthetische wensen en eisen van Air France-KLM, en dat kan voldoen aan de prestatiecriteria voor een net voor vrachtpallets gedurende zijn volledige levensduur van vijf jaar – 60% langer dan van concurrerende producten.”

Atzo Nicolaï van DSM zei dat de nieuwe netten een uitstekend voorbeeld waren van het gebruik dat DSM maakt van “slimme wetenschap om het leven slimmer te maken” en van hun bereidheid om met industriële partners samen te werken. “We zijn er heel trots op dat Dyneema, met zijn kenmerkende zeer grote sterkte en lage gewicht, zo’n geweldig effect op onze planeet en de mensen die erop leven heeft, maar ook op de winst van onze klanten”, zei hij. “Alles draait om duurzaamheid en de beperking van de uitstoot die Air France-KLM zal realiseren is indrukwekkend.”

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421