Persbericht

DSM opent internationaal onderzoekscentrum voor innovatieve materialen

Sittard, NL, 17 nov 2014 07:15 CET

Centrum biedt ruim 400 werkplekken voor ontwikkeling van duurzame materialen in Nederland

Koninklijke DSM N.V. opent vandaag het nieuwe centrum voor onderzoek naar en ontwikkeling van hoogwaardige materialen op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. De voltooiing van het grootste materialencentrum van DSM wereldwijd is onderdeel van de €100 miljoen investeringen in kennis en innovatie in Nederland die DSM in mei 2012 aankondigde. Het centrum biedt werk aan ruim 400 kenniswerkers en bundelt belangrijke technologische competenties en unieke expertise in Nederland voor toepassingen over de hele wereld.

Het nieuwe, hypermoderne centrum wordt vandaag officieel geopend door Henk Kamp, Minister van Economische Zaken samen met Theo Bovens, Gouverneur van de Provincie Limburg, Dimitri De Vreeze, lid van de Raad van Bestuur van DSM, Roelof Westerbeek, President DSM Engineering Plastics en Atzo Nicolaï, President DSM Nederland.

Het materialen centrum vormt een belangrijke basis van de onderzoeks- en marketingactiviteiten voor Materials Sciences van DSM. Voor DSM Engineering Plastics is dit tevens het belangrijkste onderzoekscentrum wereldwijd. Het zwaartepunt van DSM’s hoogwaardige materialenonderzoek ligt historisch in Sittard-Geleen. Daarnaast biedt huisvesting op de Brightlands Chemelot Campus kansen voor open innovatie, door de nabijheid van andere (start-up) bedrijven en onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

DSM materialen zitten in toepassingen en producten over de hele wereld; van connectoren in elektronica,, chirurgisch hechtdraad en implantaten in het lichaam tot hittebestendige kunststof motoronderdelen voor de automobielindustrie, slim verpakkingsmateriaal voor voedsel, coating voor zonnepanelen en supersterke vezels in bijvoorbeeld kabels. De materialen moeten niet alleen veilig, hoogwaardig en kwalitatief superieur zijn maar ook goed zijn voor het milieu en de mens.

Slapende sla

Een voorbeeld: Bijna een derde van ons voedsel wordt verspild. Het slim verpakken van voedsel helpt om voedsel langer houdbaar te houden en minder snel weg te gooien. Met Arnitel® heeft DSM Engineering Plastics een ademende verpakking ontwikkeld die de mix van vocht, zuurstof en CO2 van bijvoorbeeld sla in de verpakking reguleert. Daardoor komt de verpakte sla in een soort slaapstand en blijft de groente door de slimme verpakking veel langer goed.  

Een ander voorbeeld: Dyneema®, de sterkste vezel ter wereld en tegelijk heel licht en flexibel, kent vele  innovatieve toepassingen in bijvoorbeeld snijbestendige handschoenen, scheepskabels en kogelwerende vesten. DSM zoekt continue naar innovatieve mogelijkheden voor dit karakteristieke vezel zoals een waterkering die bij een tsunami vanzelf uitklapt. De waterkering wordt achter het strand, langs de kust, opgeslagen en verankerd in een geul. Als er een tsunami komt, klapt het doek met Dyneema door de kracht van het water direct uit en komt door een drijver omhoog. De drijver is met kabels van Dyneema verankerd. Zo ontstaat er snel een hoge muur die tot 20 meter water tegenhoudt en dodelijke slachtoffers en materiele schade kan voorkomen.

Dimitri de Vreeze, lid van Raad van Bestuur van Koninklijke DSM N.V. : “Deze investering past perfect in onze strategie voor Materials Sciences van groei met innovatieve oplossingen voor een duurzamere toekomst voor huidige en toekomstige generaties. DSM's innovaties creëren nieuwe mogelijkheden en dragen bij aan de oplossingen voor grote uitdagingen waar de wereld voor staat. Lichtere materialen van hoge kwaliteit die staal in auto’s vervangen en brandstofverbruik verminderen, slimme verpakkingen waarmee we voedselverspilling tegengaan en materialen op basis van plantresten in plaats van fossiele grondstoffen die bijdragen aan een circulaire economie.”

Roelof Westerbeek, president Engineering Plastics: “Door het onder één dak brengen van onderzoek en ontwikkeling, marketing en verkoop van DSM Engineering Plastics in deze zeer inspirerende omgeving creëren we optimale synergie. Met de wetenschap en kennis die hier samenkomt leggen we de lat nog hoger. De combinatie stelt ons in staat om nieuwe wegen in te slaan die nog niet eerder betreden zijn en om DSM innovaties nog sneller naar de markt te brengen.”

Atzo Nicolaï, president DSM Nederland: “Ik ben trots op deze mijlpaal. Het nieuwe materialencentrum is een aanwinst voor onderzoek en ontwikkeling in Nederland in een gebied waar we als Nederland en DSM in Nederland in excelleren.” 

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421