Persbericht

DSM rondt miljoeneninvestering in Emmen af: meer banen èn milieuwinst

Sittard, NL, 11 jun 2015 09:00 CEST

Modernisering productiefaciliteiten DSM Engineering Plastics in Emmen werpt vruchten af

Koninklijke DSM N.V., het Life Sciences en Materials Sciences bedrijf, opent vandaag een afvanginstallatie bij DSM Engineering Plastics in Emmen die met behulp van afvalwater uit de fabriek de emissies van vluchtige organische stoffen in de lucht terugbrengt naar nagenoeg nul. De afvanginstallatie maakt deel uit van circa €30 miljoen aan investeringen die de productiefaciliteit van DSM’s hoogwaardige kunststoffen in Emmen in vijf jaar tijd hebben omgevormd tot een hypermoderne fabriek die duurzame werkgelegenheid biedt aan honderden mensen in de provincie Drenthe. De nieuwe installatie wordt vandaag geopend door de burgemeester van Emmen, Cees Bijl.

In 2009 werd DSM eigenaar van de fabriek voor de productie van hoogwaardige polyester kunststoffen in Emmen. Door te investeren en gebruik te maken van de nieuwste technologieën en modernste besturingssystemen zijn de productieprocessen steeds verder geoptimaliseerd en verduurzaamd. Het energieverbruik is daardoor met ruim 30% afgenomen en het waterverbruik is bijna gehalveerd. Met het in gebruik nemen van de afvanginstallatie zijn de emissies van vluchtige organische stoffen in de lucht teruggebracht naar nagenoeg nul. Bovendien hergebruikt de nieuwe installatie 80% van het water uit het productieproces.

DSM heeft voor dit initiatief geput uit de uitgebreide expertise binnen DSM en gebruik gemaakt van de innovatiekracht en kennis van bedrijven uit de omgeving van Emmen. Zo wordt het afvalwater gezuiverd door de waterzuiveringscentrale van het Industriepark Emmtec in Emmen en komt het als schoon water weer uit de centrale. Emmtec wil op termijn het afvalwater verder verwerken en omzetten in energie.

De investering van DSM in haar activiteiten in Emmen onderstreept de visie van DSM in Nederland 2020 Bright Connecting waarin innovatie, samenwerking en partnerships centraal staan. Hoewel de grootste groei de komende jaren veelal buiten Europa zal plaatsvinden, en DSM daardoor een groot deel van zijn investeringen buiten Europa zal doen, blijft DSM ook in de toekomst investeren in Europa en Nederland.  Dat betreft investeringen in zowel R&D en innovatie als  in productie. Waar DSM de vruchten kan plukken van een sterk Nederland, profiteert de verdere ontwikkeling van Nederland op economisch en maatschappelijk gebied van een sterk DSM.

In Emmen produceert DSM hoogwaardige kunststoffen die wereldwijd worden toegepast in de auto-, verpakking- en elektronica-industrie en door producenten van huishoudelijke apparatuur.

Atzo Nicolaï, president DSM Nederland: “Deze investering is een mooi voorbeeld van DSM’s Triple P aanpak waarin duurzame zorg voor de leefomgeving, werkgelegenheid en gezonde bedrijfsvoering elkaar versterken. De combinatie van innovatieve wetenschap en kennis van DSM in milieuvriendelijk produceren, de waterzuiveringsinfrastructuur op de locatie en de constructieve opstelling van  bestuurders in de gemeente Emmen  en de provincie Drenthe leidt tot een optimaal resultaat voor de hele provincie en draagt bij aan een beter milieu en werkgelegenheid in Nederland.”

Koen Devits, director DSM Engineering Plastics Europe: “Ik ben trots op de medewerkers van DSM en de partners die deze duurzame mijlpaal van DSM’s Engineering Plastics activiteiten in Emmen hebben gerealiseerd. Dankzij deze miljoeneninvestering zijn de producten die we in Emmen maken nog duurzamer geworden en daar profiteren naast de directe omgeving ook onze klanten wereldwijd van nu consumenten meer en meer vragen om milieuvriendelijke alternatieven in elektronica en andere producten.”

Henk Brink, Gedeputeerde van de Provincie Drenthe: “Ik ben bijzonder verheugd met een bedrijf als DSM dat zowel direct als indirect zorgt voor werkgelegenheid in de regio en tegelijkertijd de leefomgeving duurzaam verbetert. Dat is goed voor onze samenleving in de regio en past naadloos bij de allerhoogste prioriteit van de provincie Drenthe, banen en werkgelegenheid. Onze provincie herbergt de grootste industriestad van Noord-Nederland en biedt volop mogelijkheden met een mentaliteit van aanpakken en doen. Die mentaliteit zien we terug bij DSM en Emmtec in Emmen.”

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421