Persbericht

Maatschappelijke impact DSM het grootst

Sittard, NL, 12 sep 2017 19:00 CEST

DSM is de duidelijke winnaar van de eerste editie van de Management Scope Corporate Impact Index (MSCII) Award. De award is vandaag door CEO Feike Sijbesma van DSM in ontvangst genomen uit handen van Peter Blom, CEO Triodos.

De laatste jaren is in het bedrijfsleven een verschuiving gaande van de focus op de korte termijn en op winstoptimalisatie naar een lange termijnvisie op maatschappelijke waardecreatie en social responsibility. Bedrijven komen er niet meer mee weg om uitsluitend te focussen op aandeelhouderswaarde en winst. Bestuurders en commissarissen kunnen hun kennis en macht aanwenden om maatschappelijke impact te maken, maar blijven te vaak in gebreke. De invloed die zij hebben en bewust kunnen uitoefenen op de maatschappij blijft veelal buiten beschouwing. Of dat nu een bijdrage is aan een duurzame wereld, het creëren van meer werkgelegenheid of voor de buitenwereld transparant bestuur. De maatschappelijke ambities zijn er vaak wel, maar worden lang niet altijd omgezet in daden en resultaat.

Daarom introduceren Management Scope, Impact Centre Erasmus en Accenture Strategy de Management Scope Corporate Impact Index (MSCII), waarin de positieve bijdrage van bedrijven aan de maatschappij inzichtelijk wordt gemaakt. De honderd grootste bedrijven in Nederland worden beoordeeld door de activiteiten in brede zin, waarmee zij meerwaarde creëren voor de maatschappij, in kaart te brengen en te ranken.

Met een eindscore van 81 op 100 staat DSM nadrukkelijk bovenaan de eerste versie van de lijst. Als enige Nederlandse onderneming behaalt DSM een score van meer dan 80 punten. De top-3 wordt vervolledigd door ABN AMRO (78 punten) en Ahold Delhaize (ook 78 punten).

In reactie stelde CEO Feike Sijbesma van DSM in Management Scope: "De bestaansreden van DSM gaat verder dan alleen winst maken of aandelenkoers omhoog krijgen. Wij willen waarde toevoegen aan de mensen op deze aarde, aan de planeet zelf en we willen economische waarde creëren."

Met de MSCII beogen de initiatiefnemers enerzijds een steun in de rug te geven aan bestuurders en commissarissen die hun nek uitsteken en maatschappelijke verantwoordelijkheid koppelen aan de bedrijfsstrategie. Anderzijds houden zij een spiegel voor aan wie nog veel te winnen heeft. Hiermee willen de initiatiefnemers de dialoog in de goede richting sturen, van financiële output naar maatschappelijke impact.

Sander van Ginkel, Managing Director van Accenture Strategy: "Organisaties zijn zich er in toenemende mate van bewust dat zij de impact die ze maken op de maatschappij niet alleen dienen te compenseren, maar tevens verantwoordelijkheid moeten nemen extra waarde op te leveren voor de maatschappij. Wij zijn ervan overtuigd dat een dergelijke langetermijn aanpak ook de financiele resultaten ten goede komt."

Het onderzoek is uitgevoerd onder de honderd grootste bedrijven in Nederland. De Management Scope Corporate Impact Index geeft met een totaalscore de positieve impact  weer, die bedrijven maken op de samenleving. De totaalscore wordt berekend op basis van een aantal indicatoren, zoals goed en transparant bestuur, de relatie met de buitenwereld, financiele gezondheid, duurzaamheid en werkgeverschap. Aan deze vijf aspecten liggen ruim 20 meetbare criteria ten grondslag. De studie wordt jaarlijks herhaald.

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421