Persbericht

DSM en 3Dmouthguard ontwikkelen ter plekke geprinte sport bitjes

Geleen, NL, 15 apr 2018 15:00 CEST

Koninklijke DSM, een wereldwijd wetenschappelijk bedrijf dat actief is in gezondheid, voeding en materialen, heeft vandaag een partnerschap met sportartikelen bedrijf 3Dmouthguard aangekondigd. De bedrijven gaan op maat gemaakte en ter plekke geprinte 3D-sport bitjes ontwikkelen om tanden en mond te beschermen. Samen met Carestream Dental en NHL Stenden Hogeschool hebben de bedrijven een nieuwe technologie ontwikkeld om ter plekke een op maat gemaakt sport bitje in 3D te printen.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn alleen al in de VS meer dan 600.000 bezoeken aan de eerste hulp per jaar als gevolg van opgelopen tandletsel tijdens het sporten. En gemiddeld 26% van al het tandletsel wordt veroorzaakt door sporten. Uit onderzoek van de KNHB (2015) blijkt dat er in Nederland per jaar ongeveer 6000 hockeyers letsel aan de mond oplopen. Het grootste risico op tandletsel lopen sporters bij hockey, basketbal, ijshockey en vechtsporten.

Ter plekke geprint

Door de bovenkaak met videotechnologie te scannen worden alle rondingen en vormen van de mond en tanden digitaal vastgelegd. Hierdoor kan een perfect passend bitje ter plekke worden geprint met behulp van 3D-print technologie. Het bitje wordt geprint van een Arnitel®-filament van DSM, een bio-based materiaal dat aan alle sterkte-, flexibiliteits- en gezondheidseisen voldoet. Met de nieuwe techniek, gecombineerd met de materiaaleigenschappen van het 3D-filament, wordt het productieproces voor op maat gemaakte bitjes volledig geautomatiseerd, gedigitaliseerd en worden de bitjes direct geprint.

De komende maanden worden de eerste 3D-geprinte bitjes grondig getest door spelers van Nederlandse hockeyclubs. De wetenschappers en ontwikkelaars van de partners gebruiken de gegevens om het 3D-printproces verder te verfijnen en op te schalen, waarbij de uitgebreide wetenschappelijke kennis van DSM, 3Dmouthguard, Carestream Dental en NHL Stenden Hogeschool over materialen, technologie, en marketing wordt gecombineerd.

Hugo Ferreira da Silva, Vice-President van DSM Additive Manufacturing, merkt op: “Het is mooi dat onze materialen en AM/3D-kennis kunnen helpen de markt voor sport bitjes te transformeren door de productie van hoogwaardige bitjes snel en eenvoudig te maken en zo te helpen mondletsel te voorkomen. Het bieden van het juiste materiaal en de juiste omgeving voor specifieke toepassingen is de sleutel tot een snellere overstap naar 3d-printen voor échte productieprocessen. Door samenwerking binnen de industrie komen er steeds meer toepassingen die geschikt zijn voor het printen in 3D.”

Arno Hermans, CEO van 3Dmouthguard, vertelt: “Wij geloven dat men over een paar jaar in elke sportfaciliteit ter wereld niet zonder een 3D-geprinte bitjes automaat kan. Voor ons is de technologie ook het begin van een hele reeks nieuwe toepassingen. Hiervan kunnen wij leren en nieuwe toepassingen ontdekken zoals het op maat printen van scheenbeschermers, helmen en elleboogbeschermers, en kunnen er ook andere markten, zoals de gezondheidszorg, van profiteren.”

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421