Persbericht

Simon de Bree (1937-2019)

Heerlen, NL, 01 jul 2019 10:00 CEST

Zeer bedroefd delen wij jullie mede dat onze voormalige voorzitter van de Raad van Bestuur, Simon de Bree, is overleden.

Na zijn studies Chemie aan de TU Delft en Economie in Rotterdam, trad Simon in 1966 in dienst bij DSM. Hij heeft meer dan 30 jaar van zijn leven gewijd aan DSM en leidde ons bedrijf als voorzitter van de Raad van Bestuur van 1993 tot 1999.

Onder Simon’s leiderschap zijn de eerste stappen gezet in de transitie van DSM van bulk-chemicalieën naar biochemie en fijnchemie. Simon had een lange termijn visie waarmee hij het fundament legde voor de onderneming die DSM vandaag de dag is.

Simon begon zijn carriere bij DSM bij DSM Research in 1966. Hij ontwikkelde zich via StamiCarbon, leidde de Groep Polymeren en werd later divisie directeur van DSM’s Kunststoffen divisie. In 1986 werd hij lid van DSM’s Raad van Bestuur en vervolgens voorzitter van de Raad van Bestuur van 1993 tot 1999. Toen hij met pensioen ging werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau.

Als voorzitter stuurde hij het bedrijf richting fijn- en speciaal (bio)chemie om DSM minder gevoelig te maken voor de cyclische schommelingen van sommige chemische producten. In het bijzonder door de aankoop van biochemie bedrijf Gist-brocades, één van ‘s werelds leidende producenten van (bakkers)gist, antibiotica, voedingsspecialiteiten en -enzymen. Daarmee ontwikkelde DSM zijn Life Sciences competenties verder, nu een deel van de kern van ons bedrijf.

Simon stond bekend als een ambitieuze zakenman, rechtdoorzee, met een heldere visie en een diep geworteld respect voor zijn werknemers, hun welzijn en hun toekomst, indachtig de traditie van DSM. Hij werd alom gerespecteerd zowel binnen als buiten DSM. Simon bekleedde verschillende voorzittersfuncties in Europese petro-chemische, plastic- en chemische industrie-associaties, waaronder het voorzitterschap van de Europese Chemievereniging CEFIC. Daarnaast was Simon ook een gepassioneerd sportman: hij reed tot drie keer toe de Elfstedentocht uit en was een fervent wielrenner, onder andere in de ODS Classic.    

Wij herinneren ons Simon met diep respect, genegenheid en dankbaarheid voor zijn visie, toewijding en zijn menselijkheid. Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Judith, zijn (klein)kinderen, zijn familie en naasten. Wij zullen hem erg missen. Simon is zaterdag 29 juni in besloten kring gecremeerd.

Namens de zittende en voormalige leden van de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen en alle collega’s.

Feike Sijbesma, CEO