Persbericht

DSM Nederland

Consortium helpt Nederlandse overheid met productie van medische mondmaskers

Heerlen, NL, 10 apr 2020 18:00 CEST

Koninklijke DSM, een wereldwijd wetenschappelijk bedrijf in Voeding, Gezondheid en Duurzaam Leven, coördineert de inspanningen van een Nederlands consortium om circa een miljoen FFP2 medische mondmaskers per week te produceren voor medewerkers in de Nederlandse gezondheidszorg. Het consortium - bestaande uit AFPRO, Koninklijke Auping en Koninklijke DSM - zal eind april 2020 beginnen met de volledige productie van de FFP2-maskers. De Nederlandse overheid distribueert de maskers in Nederlandse ziekenhuizen en daarbuiten. Hiermee wordt in ongeveer 25% van de totale behoefte aan medische mondmaskers in Nederland voorzien.

De technische kwaliteit en haalbaarheid van het ontwerp van de FFP2-mondmaskers is al aangetoond en door het coördineren en bundelen van mogelijkheden, kan de productie eind april van start. DSM biedt gratis zijn wetenschappelijke kennis van materialen en mensuren aan en het consortium zal transparant rapporteren over de productkosten van het initiatief. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis Delft, TNO en de TU Delft controleren de kwaliteit van het product. Het consortium werkt nauw samen met de Nederlandse overheid, het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Economische Zaken en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen.  

Minister voor Medische Zorg Martin van Rijn: “Fantastisch dat de productie van mondkapjes nu in Nederland wordt opgestart met het consortium van AFPRO, Koninklijke Auping en Koninklijke DSM. Hiermee kunnen binnen enkele weken tot wel 1 miljoen FFP2 mondmaskers geproduceerd worden op eigen bodem. Dit kunnen de medewerkers in de zorg die zich zo hard inzetten om alle Nederlanders te beschermen heel goed gebruiken’’.

Karel Bosschieter, AFPRO CEO: “De medische maskers van ons consortium zullen de hoognodige bescherming bieden aan gezondheidswerkers in de frontlinie van deze wereldwijde crisis. Nu zijn we gelukkig samen in staat om de volgende stappen te zetten en de productie van deze levensreddende maskers voor de Nederlandse gezondheidswerkers snel op te schalen."

Jan-Joost Bosman, CEO van Auping: “Met gepaste bescheidenheid zijn we er trots op om met onze expertise op het gebied van stoffen en fabricage bij te dragen aan de productie van deze uiterst belangrijke hulpmiddelen voor de bescherming van de gezondheidszorg. Ons consortium laat zien hoe - door hard werken en sterke samenwerking - de ongekende uitdagingen van de coronaviruscrisis effectief, stap voor stap, kunnen worden aangepakt en we kunnen allemaal helpen de curve af te vlakken. Samen kunnen we de coronacrisis bestrijden in het voordeel voor iedereen."

Dimitri de Vreeze, Co-CEO DSM: “Bij DSM doen we er alles aan om onze kennis en capaciteiten in te zetten om de coronacrisis aan te pakken. We brengen hiervoor geen kosten in rekening en staan ​​klaar om de Nederlandse overheid te helpen bij het beschermen van onze gezondheidswerkers en het aanpakken van de corona-crisis. Door alle inspanningen voor de productie van deze gezichtsmaskers te coördineren, helpen we diegenen te beschermen die hun leven riskeren om ons te beschermen. Meer dan ooit laten we zien wat de echte waarde is van samenwerking in moeilijke en uitdagende tijden.”

Voor meer informatie

Media Relaties

+31 45 578 2421