De strijd tegen corona

Update: DSM initiatieven

Update: DSM initiatieven in de strijd tegen corona in Nederland

Heerlen, NL, 04 sep 2020 15:00 CEST

DSM heeft, net als veel andere bedrijven, organisaties en individuen in Nederland, vanaf het begin van de coronacrisis alles in het werk gesteld om te helpen in de strijd tegen het corona virus.

Op verzoek van de overheid heeft DSM in deze crisistijd geholpen om in zeer korte tijd volledige productieketens voor teststaafjes, desinfectiemiddel en medische gezichtsmaskers in Nederland op te zetten en te coördineren om aan de urgente vraag van dat moment te voldoen en tekorten voor zorgmedewerkers tegen te gaan.

Daarmee werd in een essentiele behoefte voorzien door productie op Nederlandse bodem. De hechte samenwerking tussen bestaande en nieuwe partners*, van kleinschalige lokale ondernemingen en start-ups tot grote, internationaal opererende bedrijven, en de Nederlandse overheid waren hierbij cruciaal. DSM’s activiteiten waren uitdrukkelijk niet commercieel. DSM heeft ofwel gedoneerd of tegen kostprijs geleverd, zonder het substantiele aantal geïnvesteerde uren van DSM medewerkers hierin mee te rekenen.

Mond-neusmaskers

Een spontane samenwerking in april 2020 tussen AFPRO Filters, Koninklijke Auping en DSM heeft geleid tot de grootschalige productie van FFP2 maskers op Nederlandse bodem. Zeven miljoen in totaal. Na een opstartperiode van enkele weken produceren Auping en AFPRO inmiddels honderdduizenden medische gezichtsmaskers, type FFP2, per week op hun productielocaties in Deventer en Alkmaar. Binnenkort zijn beide bedrijven in staat om een miljoen gezichtsmaskers per week te leveren. DSM koopt in en levert het kritische filtermateriaal, meltblown polypropyleen, en zal in ieder geval materiaalleverancier blijven totdat alle gemaakte afspraken zijn nagekomen, waardoor deze bedrijven mond-neusmaskers voor de Nederlandse overheid kunnen produceren. Daarnaast kondigden VDL en DSM eerder vandaag de start aan van de commerciële productie van hoogwaardige medische maskers en beschermend filtermateriaal op Nederlandse bodem.

Teststaafjes

Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport slaagde DSM er begin mei in om samen met Molded, ECM Europe en Steris in twee weken tijd een volwaardige productieketen voor miljoenen teststaafjes op te zetten en zo te voorzien in de dringende behoefte aan teststaafjes in Nederland. Een dergelijk proces zou in normale omstandigheden maanden of zelfs jaren duren. DSM doneerde het materiaal. De voorraad teststaafjes in Nederland is op dit moment op peil.

Desinfecterende gel

In maart, april en mei heeft DSM extra productiecapaciteit vrijgemaakt om op verzoek van de overheid 390.000 liter desinfectiemiddel voor handen te produceren om zorgmedewerkers te beschermen en een tekort aan voorraad in Nederland te voorkomen. DSM staat klaar om de productie van teststaafjes of desinfectiemiddelen weer op te starten als de overheid daarnaar vraagt.

Enzymen voor TNO LAMP-test

Sinds mei 2020 helpt DSM TNO met het ontwikkelen van een versnelde COVID-19 coronavirus testkit op basis van een zogenaamde LAMP-test (Loop-gemedieerde isothermische versterking). Wetenschappers van DSM in Delft zetten hun biotechnologische expertise en uitgebreide ervaring in en onderzoeken voor TNO de geschiktheid en ontwikkeling van enzymen, die een cruciale rol spelen in de LAMP-test. Momenteel worden deze enzymen in het buitenland geproduceerd. Opschaling en productie in eigen land helpt Nederland minder afhankelijk te zijn van een klein aantal internationale aanbieders van testen.

DSM’s bijdrage aan de ontwikkeling van de LAMP-test is tegen kostprijs.

Edith Schippers, president DSM Nederland: “De invloed van corona op ons leven is ongekend, met alle persoonlijke, sociale en economische gevolgen van dien. Tegelijkertijd hebben velen in Nederland de afgelopen tijd de krachten gebundeld om coronabesmettingen te voorkomen. De gelegenheidssamenwerkingen tussen start-ups, familiebedrijven, multinationals en de overheid die in recordtijd tot stand zijn gekomen, laten zien dat we tot veel in staat zijn als de nood hoog is. Ik dank de medewerkers van DSM en de medewerkers van de andere bedrijven en de overheid voor hun ongekende inzet in deze crisistijd.”

DSM blijft zijn kennis en middelen inzetten om corona te bestrijden via locale en wereldwijde initiatieven. Zo heeft DSM wereldwijd miljoenen immuniteitsversterkende producten gedistribueerd onder gemeenschappen, medewerkers in de gezondheidszorg en alle DSM medewerkers en hun families. DSM heeft zich ook aangesloten bij ‘Build Back Better’ samenwerkingsinitiatieven wereldwijd die zich sterk maken voor een economische herstelbeleid dat investeringen en gedragsveranderingen stimuleert om de maatschappij weerbaarder te maken tegen crises zoals klimaatverandering.

*bestaande en nieuwe partners: AFPRO Filters, Koninklijke Auping, Chr. Muller Touw, Duflex Mechatronics, ECM Europe, Hunter Douglas, Innovatec, Mediq, Molded, Nie-met, Papyrolux, Reinier de Graaf-ziekenhuis Delft, Schaafsma Paper Group, Steris, TU Delft, VDL en Vipack.

Gerelateerde links

Lees meer