Hans van Liemt

(1933-2020)

Bedroefd geven wij u kennis van het overlijden van onze oud-bestuursvoorzitter Hans van Liemt (87).

Na zijn studie rechten aan de Universiteit van Leiden trad Hans in 1958 bij ons bedrijf in dienst. Hij wijdde 35 jaar van zijn leven aan DSM en leidde ons bedrijf als bestuursvoorzitter van 1984 tot 1993.

Hans begon zijn carrière bij DSM op de Juridische afdelingen en bij de Staf Commerciële Zaken. Hij werd Algemeen Secretaris en gaf leiding aan de Dienst Deelnemingen. In 1973 werd Hans directielid van DSM en uiteindelijk in 1984 bestuursvoorzitter, tot 1993. Hans werd in 1981 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in 1991 ontving hij de Belgische Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Leopold II. Bij zijn pensioen werd hij onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (1993) en ontving hij de Erepenning van de Provincie Limburg.

Hans speelde een belangrijke rol in de eerste fase van de transformatie van DSM, van traditioneel mijnbouwbedrijf naar een innovatief chemiebedrijf met een duidelijke focus op R&D. Hij legde daarmee de basis voor een succesvolle transformatie naar het DSM zoals we het vandaag de dag kennen: actief op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaam leven. Als voorzitter begeleidde hij in 1989 de overgang van staatsbedrijf De Staatsmijnen tot een geprivatiseerd DSM met een notering op de Amsterdamse effectenbeurs (tegenwoordig Euronext Amsterdam). Destijds was de IPO de grootste beursintroductie in de geschiedenis van de Amsterdamse beurs.

Hans stond bekend als een zakenman met een duidelijke visie op de toekomst en een diepgewortelde waardering voor zijn werknemers, hun welzijn, hun ontwikkeling en hun toekomst, en het behoud van het erfgoed van DSM. Zowel binnen DSM als buiten de organisatie werd Hans zeer gerespecteerd. Hans had talloze bestuursfuncties bij Nederlandse bedrijven en organisaties, waaronder ABN AMRO, Brand Bier, Gamma Holding, Gasunie, Hollandsche Betongroep NV, Océ-van der Grinten NV, Sara Lee/Douwe Egberts, Stienstra, VNU en de stichtingen Preferente Aandelen KNP BT en Philips, Samenwerkende Revalidatie Centra Limburg en de Radboud Universiteit.

Hans hield van kunst en speelde een belangrijke rol bij de opbouw en het behoud van de DSM Art Collection die de oudste bedrijfscollectie in Nederland is. Daarnaast was voetbal Hans’ grote passie. Eind jaren 60 en begin jaren 70 was hij voorzitter van de Nederlandse Eredivisieclub Fortuna Sittardia Combinatie (Fortuna Sittard).

We gedenken Hans met veel respect, genegenheid en dankbaarheid voor zijn visie, zijn wijsheid, zijn toewijding, zijn vriendelijkheid en zijn medemenselijkheid, en onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Mariëtte, zijn (klein)kinderen en zijn verdere familie en vrienden.

Namens de leden en oud-leden van de Executive Committee, de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen, en alle collega’s.

Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze

Co-CEO's Koninklijke DSM