Persbericht

Nieuwe, moderne toekomst voor het historische Grote Kantoor van DSM in Delft

Heerlen, NL, 4 Februari 2021 09:00 CEST

DSM draagt het Grote Kantoor op de Biotech Campus Delft voor 1 euro over aan non-profitorganisatie BOEi, die het zal restaureren en herbestemmen tot hoogwaardig kantoorgebouw met ontvangstruimten. Naar verwachting kunnen de eerste huurders eind 2021 hun intrek nemen in het karakteristieke gebouw, een rijksmonument uit 1907.

Het gehele traject van restauratie en herbestemming zal naar verwachting zo’n vier jaar in beslag nemen. De bedoeling van BOEi is om vanaf eind 2021 al een deel van het Grote Kantoor te verhuren, en het publiek op gezette tijden de vorderingen van de restauratie te laten zien.   

Het Grote Kantoor, voormalig hoofdzetel van DSM en haar voorgangers Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek en Koninklijke Gist-Brocades, werd in zogenaamde ‘um 1800’-stijl ontworpen door architecten Bastiaan Schelling en Karel Muller en heeft een kenmerkende centrale koepel met glas-in-lood ramen. Meer dan honderd jaar speelde het gebouw een centrale rol als broedplaats voor expertise en innovatie op het gebied van fermentatie en biotechnologie in Nederland, en vormde daarmee het fundament voor DSM’s huidige activiteiten in voeding, gezondheid en duurzaam leven. In 2019 bezochten twintigduizend mensen de DSM expositie 150 jaar innovatie in bioscience in het Grote Kantoor. De expositie belichtte de rol van microben en biotechnologie in het oplossen van wereldwijde problemen en de geschiedenis van DSM en voorgangers in Delft met aartsvader in de industriële ontwikkeling en éen van de grondleggers van het Nederlands bedrijfsleven Jacques van Marken.

Fedde Sonnema, directeur DSM Delft: “We zijn verheugd dat het Grote Kantoor een nieuwe, moderne bestemming krijgt en tegelijkertijd het bijzondere karakter van dit historisch monument voor de inwoners van Delft en de rest van Nederland behouden blijft. Het gebouw staat symbool voor het bloeiende en unieke bioscience ecosysteem van DSM en Planet B.io op de Biotech Campus Delft. Straks krijgen circa 250 mensen een prachtige werkplek in het Grote Kantoor en kunnen wij, maar ook anderen, de ontvangstruimten blijven gebruiken. BOEi is gezien haar bewezen expertise en ervaring de beste partner om dat te realiseren.”

Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi: “Het is een waanzinnig mooi gebouw dat een bijzonder verhaal vertelt: het verhaal van sociaal ondernemer Van Marken en de opkomst van de industrie in Delft. Naar kantoorruimtes in een pand met dergelijke allure is zeker vraag. Ook DSM is voornemens een ruimte in het pand te huren voor medewerkers van DSM’s Gist Productie Bedrijf. Daarmee is de cirkel rond en krijgt het gebouw naast een nieuwe bestemming, ook een deel van zijn oude functie weer terug.”

Marja van Bijsterveldt, burgemeester van Delft: “Het Grote Kantoor is een van de boegbeelden van de rijke industriële historie en innovatiekracht in Delft met DSM en zijn voorgangers. Ik ben blij dat het monumentale pand in volle glorie wordt hersteld en ook in de toekomst weer regelmatig kan worden bewonderd en gebruikt door inwoners van Delft en daarbuiten, bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag, tijdens speciale gelegenheden en als kantoor. Een aanwinst voor de stad.”

Willy de Zoete, gedeputeerde van provincie Zuid-Holland: Dit prachtige voorbeeld van hergebruik en behoud van relatief jong industrieel erfgoed is een mooi voorbeeld hoe, ook hier in Delft, innovatief en sociaal ondernemerschap in het verleden een bijdrage levert aan de historische beleving van Zuid-Holland nu en in de toekomst. Ik ben blij dat de provincie hier een bijdrage aan heeft kunnen leveren.”

×

Voor meer informatie

Lieke de Jong-Tops

Senior Communications Manager
+31 45 578 2420
media.contacts@dsm.com

Dave Huizing

Vice President Investor Relations
+31 45 578 2864
investor.relations@dsm.com

André van der Elsen

Koninklijke DSM

+31 4 5578 24 21

Michiel Rohlof

Hoofd Communicatie, Marketing & Fondsenwerving BOEi
+31 3 3760 05 14