De rol van voeding bij optimalisatie van de immuun- en vaccinrespons

Een gezond immuunsysteem en vaccinrespons

Goede voeding speelt een cruciale rol bij een optimale immuun- en vaccinrespons en een goede gezondheid van de wereldbevolking. Uit onderzoek blijkt dat voldoende aanvulling met micronutriënten een groot effect kan hebben bij de optimalisatie van de immuniteit en wereldwijde vaccinatieprogramma's in de strijd tegen COVID-19 kan ondersteunen.

Door de nieuwe gezondheidsbedreigingen waar we vandaag de dag mee te maken hebben, staat ondersteuning van immuniteit hoog op de prioriteitenlijst. Zowel de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukken het belang van goede voeding bij de ondersteuning van het immuunsysteem, in het bijzonder voor, tijdens en na besmetting1.

Dezelfde mechanismen die een effectieve immuunrespons bij besmetting teweegbrengen, kunnen ook de respons bij vaccinaties verbeteren omdat vaccins het immuunsysteem op vrijwel dezelfde manier stimuleren. Van vitaminen en mineralen is bekend dat ze immuuncellen ondersteunen in hun eigen specifieke functie: macrofagen doden ziekteverwekkers, T-cellen vernietigen cellen geïnfecteerd met virussen en B-cellen produceren beschermende antistoffen. Deze cellen spelen ook een rol bij het teweegbrengen van de reactie van het lichaam op vaccinaties.

Micronutriënten leggen de basis voor een optimale immuun- en vaccinrespons

Vele onderzoeken benadrukken het belang van micronutriënten – zoals vitamine A, B, C, D, E en foliumzuur, naast zink, selenium, koper en magnesium – bij de ondersteuning van het immuunsysteem, waaronder de productie van antistoffen. Uit analyse van verschillende onderzoeken naar griepvaccinaties is bijvoorbeeld gebleken dat consumenten met een vitamine D-tekort een derde minder kans hebben om efficiënte 'seroprotectieve' niveaus van antistoffen aan te maken tegen twee van de drie influenzastammen in een vaccin2 dan consumenten die wel een toereikende vitamine D-status hebben (dat betekent dat consumenten met een toereikende vitamine D-status 50% minder kans hebben om ziek te worden door het griepvirus3).

De rol die micronutriënten spelen bij de totstandkoming van een optimale immuun- en vaccinrespons is vooral interessant in het kader van COVID-19 en gerelateerde vaccinatieprogramma's. Een recente Global Health Concerns Survey van DSM toont aan dat 60% van de consumenten zich momenteel zorgen maakt over hun immuniteit en dat 43% specifiek bezorgd is over hun weerstand tegen epidemische ziekten4. Idealiter wordt een efficiënte inname van micronutriënten bereikt met gevarieerde en gebalanceerde voeding. Voor veel mensen is dit verband met hun leefstijl echter moeilijk haalbaar.

Aanvulling met micronutriënten kan helpen het tekort aan voedingsstoffen te overbruggen. Voedingssuplementen vormen een veilige en effectieve aanvulling op een evenwichtig voedingspatroon en kunnen helpen een gezonde immuunrespons bij vaccins te ondersteunen. Vooral in geïndustrialiseerde landen gebruiken consumenten steeds vaker supplementen ter ondersteuning van hun gezondheid. Niettemin zou de positieve impact van deze oplossingen veel groter kunnen zijn. 

Bekijk en download meer informatie (in het Engels) over immuniteit en vaccinrespons via de onderstaande links.

Immunity & vaccine response: what does the science say?

Supporting an optimal immune and vaccine response

Nutritional solutions to optimize your immunity

A story about how nutrients support your health & well-being

De rol van DSM en effectieve vitaminesuppletie mogelijk maken

DSM zet zich in voor de gezondheid en het welzijn van consumenten wereldwijd en is een betrouwbare end-to-end-partner voor micronutriënten. Daarnaast zijn wij 's werelds grootste producent van vitamine D3. Wij zetten onze wetenschappelijke kennis in om in samenwerking met onze partners in de voedingsindustrie innovatieve oplossingen voor suppletie te ontwikkelen die het immuunsysteem en vaccinrespons van consumenten optimaliseren.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen via media.relaties@dsm.com.

Lees meer (in het Engels)

 • Support your immune system

  Support your immune system

  As a purpose-led partner engaged in keeping the world’s growing population healthy, DSM offers unique insights into the role of micronutrients in supporting the immune system.

 • Dietary supplements

  Dietary supplements

  Visit our Human Nutrition & Health website for detailed information about dietary supplements and to find out how to get in touch.

 • Boost your heart health

  Boost your heart health

  life’s™OMEGA is an algae-based alternative to fish oil containing both EPA and DHA, keeping consumers healthy and safeguarding fragile marine ecosystems.