Koninklijke onderscheiding voor Feike Sijbesma

Feike Sijbesma, oud- CEO van DSM, heeft vrijdag een hoge koninklijke onderscheiding ontvangen. Hij is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens de viering van zijn afscheid als CEO van DSM, ontving Feike Sijbesma de versierselen namens burgemeester J.A. Jorritsma van Eindhoven van minister-president Mark Rutte.

Feike Sijbesma was twintig jaar lid van DSM’s Raad van Bestuur, waarvan dertien jaar als CEO. Begin 2020 gaf Feike zijn rol als CEO over aan co-CEO’s Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze en werd hij honorair CEO van DSM.

Onder leiding van Sijbesma zette DSM grote stappen richting het duurzaam creëren van waarde voor zowel aandeelhouders, medewerkers, klanten én voor de maatschappij, met name op het gebied van voeding en klimaat. In 2018 werd deze duurzaamheidsvisie vertaald in een belofte: DSM werd naast ‘performance-driven’ ook ‘purpose-led’.

Feike Sijbesma is zelf meerdere malen geëerd voor zijn bijdrage op gebied van duurzaamheid: in 2010 werd hij gekozen tot Humanitarian of the Year door de Verenigde Naties, in 2011 kreeg hij van hen de Leaders of Change Award, in 2016 ontving hij het Duurzaam lintje, in 2017 werd hij door het World Resources Instituut geëerd tijdens hun Courage to lead diner en onlangs werd hij genoemd als één van 100 Best Performing CEOs ter wereld door de Harvard Business Review. Eind 2018 werd hij verder door de Volkskrant uitgeroepen tot ‘’de meest invloedrijke Nederlander’’.

Daarnaast is/was hij bestuurslid van tal van organisaties: voorzitter van de Raad van Comissarissen van Philips, co-voorzitter van het Global Centre for Adaptation, lid van de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank N.V. en Unilever, lid van de Board of Trustees van het World Economic Forum, mede-oprichter en lid van de stuurgroep NL2025, lid van de IMD Foundation Board (Lausanne), bestuurslid van TopVrouwen.nl Boardroom Empowerment, bestuurslid van de Dutch Sustainable Growth Coalition, klimaatleider voor de World Bank Group, lid van de Lead Group Scaling Up Nutrition (SUN) en nog vele andere.